Hlavní obsah

Nižší daň z příjmu pouze na dva roky? Kdoví

Právo, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) se dušoval, že daň z příjmů se sníží jen dočasně, pouze na dva roky. Peníze navíc pro zaměstnance mají povzbudit spotřebitelský apetit, a tím vzpružit ekonomiku v době, kdy se bude třeba bezprostředně vyrovnávat s ekonomickými dopady pandemie. Jenomže omezená lhůta dvou let nikde zakotvena není.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová během jednání o daních.

Článek

„Určitě to nebude jen na dva roky, v návrhu to není,“ zněly opakovaně skeptické hlasy politiků z různých stran. Babiš totiž lhůtu zmínil pouze v důvodové zprávě ke svému návrhu, o pevné zakotvení limitu dvou let do daňového balíčku neusiloval.

Nový daňový balíček prošel, přijde na 130 miliard. Je to rána, připustila Schillerová

Domácí

To už v průběhu týdne Právu potvrdila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), když řekla, že přenastavení daně bude záviset na nové politické reprezentaci, jež vzejde z voleb v příštím roce. „Kdo ale za dva roky najde odvahu předstoupit před lidi a povědět jim, že jim daně zase zvyšuje?“ ozývalo se při debatě Sněmovnou.

V srpnu jste s 15 procenty neměli problém, připomněl Babiš ČSSD

Domácí

A tak za Babiše podal pozměňovací návrh místopředseda ČSSD Roman Onderka. Poslanci však odmítli, že by měla účinnost nižší daně skončit 31. prosince 2022. Pro bylo jen 29 poslanců ze 101 přítomných, 48 hlasovalo proti.

Prezident věří

Odmítnutí Onderkova návrhu důrazně prosazovala Schillerová. Označila ho za krajně nebezpečný a ptala se, co nastane, kdyby se za dva roky nepodařilo najít dohodu, jak dál. „Kolegové říkají, že se do té doby něco schválí. To je výborné. A co když ne? Tak po tomto datu bude bod nula. Daně budou nula, a to si myslím asi nechceme,“ varovala Schillerová.

Rozpočtová rada: Schválený balíček je největší zásah do daňových příjmů v historii ČR

Ekonomika

S omezenou platností nižší daně z příjmu počítá také prezident Miloš Zeman. Věří, že Babiš slib splní, i když mezitím ještě proběhnou volby.

„Omezení daňové změny na dva roky je uvedeno v důvodové zprávě jako politický závazek. Pan prezident věří panu premiérovi, že tento závazek dodrží,“ sdělil hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám