Hlavní obsah

Nezoufejte, ekonomika vám poroste, utěšuje Čína USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína věří, že se americká ekonomika vrátí na cestu zdravého růstu. Prohlásil to čínský premiér Wen Ťia-pao při setkání s americkým viceprezidentem Joem Bidenem. Biden je na pětidenní návštěvě v Číně, která je největším zahraničním věřitelem Spojených států a vlastní americké dluhopisy v hodnotě více než biliónu dolarů.

Foto: POOL, Reuters

Americký viceprezident Joe Biden a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching

Článek

Také čínský viceprezident Si Ťin-pching vyjádřil důvěru v odolnost amerického hospodářství při jednání viceprezidentů obou zemí s podnikateli, kterého se zúčastnili mimo jiné zástupci firem General Motors, Coca-Cola, Bank of China či výrobce počítačů Lenovo.

Optimistický tón Siho, který by se podle předpokladů měl v roce 2013 stát nástupcem prezidenta Chu Ťin-tchaa, je v ostrém kontrastu s příkrou kritikou čínských státních médií vůči Washingtonu ohledně řešení stávajících amerických ekonomických problémů.

Rýsují se dohody za miliardu

Čínský tisk kritizoval nedávné spory amerických politiků kolem zvýšení stropu pro další zadlužení USA, na němž se nakonec politici ve Washingtonu dohodli. S nevolí také sledoval, že poprvé v historii jedna ze tří hlavních ratingových agentur odebrala Spojeným státům nejvyšší hodnocení na stupni AAA.

Podle nejmenovaného amerického delegáta by americké firmy a Čína měly během Bidenovy návštěvy uzavřít obchodní dohody v hodnotě téměř miliardy dolarů (asi 17 miliard korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám