Hlavní obsah

Neziskovky pečující o lidi v nouzi budou platit i ze svého. Ty menší na to nebudou mít, varují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Organizace pečující o sociálně slabé osoby a rodiny budou muset od listopadu přispívat na některé své projekty. Rozhodla o tom vláda, když neziskovým organizacím ustoupila jen částečně a původně navrhované podmínky spolufinancování trochu zmírnila. I tak podle neziskovek zůstávají některé služby v existenčním ohrožení.

Foto: Petr Horník, Právo

Potíže se mohou týkat i některých služeb prevence pro lidi bez domova.

Článek

To je třeba příklad menších neziskových organizací, jež ve městech pečují o sociálně znevýhodněné rodiny s dětmi, radí jim s rozpočtem, případně se zvládáním péče o potomky.

Dosud na spolufinancování služeb z evropských dotací přispívá resort práce a sociálních věcí.

Ministerstvo financí vedené Zbyňkem Stanjurou (ODS) požadovalo, aby se pečující organizace na financování jednotlivých projektů podílely pěti procenty v méně rozvinutých lokalitách, deseti procenty v těch lépe rozvinutých a 50 procenty v Praze. Nesouhlasily nejen neziskovky, ale i ministerstvo práce.

Ohrožené sociální služby se vzepřely škrtům Stanjury

Ekonomika

Varování, že to ohrozí péči o lidi v nouzi, nakonec vláda vyslyšela jen částečně.

„U Operačního programu Zaměstnanost plus dojde fakticky v případě nových výzev po 1. listopadu k navýšení podílu nevládních neziskových organizací z nuly na pět procent,“ řekl mluvčí ministerstva práce Jakub Augusta.

Podle zástupců neziskových organizací vládní ústupek na stavu ohrožení moc nemění.

„Pravidla spolufinancování se zhoršila. Obzvláště pro nevládní neziskové organizace působící v preventivním sektoru je to diskriminující. Poskytují své služby zdarma těm nejchudším, a ještě si budou muset v případě, že chtějí na peníze dosáhnout, prostředky na spolufinancování sehnat,“ ohradila se Iva Kuchyňková z Charity ČR.

Mezi služby v oblasti prevence patří například dluhové poradenství, péče o lidi ohrožené závislostí, bezdomovce a sociálně zranitelné skupiny s dětmi.

„Nebudou peníze“

Příliš spokojený není ani Jakub Dutka z Naděje, která pracuje s lidmi bez domova.

„Je to sice přijatelnější než původní návrh. Ale pro velkou část projektů je to i tak dost komplikovaná věc. Významně to ohrožuje možnost organizací do projektů jít, protože na spolufinancování nebudou mít peníze,“ konstatoval Dutka.

Diskriminuje to podle něj především menší poskytovatele, kteří se zaměřují sice na dílčí, ale významné problémy lidí, jimž se jiní nevěnují.

Větší, celostátní neziskové organizace se s tím přece jen snáze popasují, jelikož mimo jiné mají více dárců. „Ale pro ty menší to může být smrtící. Dárcovství pokrývá pouze maličkou část jejich rozpočtu, takže nebudou mít odkud brát,“ dodal Dutka.

Podle Kuchyňkové chtějí organizace jednat o dalším zmírnění. „V listopadu bude další setkání na ministerstvu práce, kde projdeme, co se podařilo, a co ne a proč,“ řekla.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) podle ní přislíbil na schůzce s premiérem Petrem Fialou (ODS), že pokud by to bylo potřeba, bude se snažit vyjednat nulovou spoluúčast.

Podle vyjádření Augusty to ale půjde jen ztěžka. „Pro výzvy vyhlášené od listopadu již nebude mít řídicí orgán možnost snížit výjimkou podíly spolufinancování pod minimální hodnoty stanovené v pravidlech,“ konstatoval.

Prezident rozdělil přes dva miliony neziskovkám

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám