Hlavní obsah

Nezaměstnaných bylo v srpnu v Česku nejméně od června 1998

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nezaměstnanost v Česku v srpnu klesla na čtyři procenta z červencových 4,1 procenta. Uchazečů o práci bylo 296 826. Jde o nejnižší počet nezaměstnaných od června 1998, uvedl Úřad práce ČR. Meziročně se nezaměstnanost snížila o 1,3 procentního bodu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

Vývoj na pracovním trhu i v srpnu ovlivňovaly sezónní práce, které byly v plném proudu, uvedl Úřad práce ČR. Uchazečů o práci bylo o 6 248 méně než v červenci a o 91 648 méně než před rokem.

„Vylepšení statistiky nezabránili ani čerství absolventi, kteří tradičně v letních měsících přicházejí na trh práce,” uvedla pro Novinky ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.

Počet volných pracovních míst se naopak zvýšil, upozornila šéfka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková. Zaměstnavatelé prostřednictvím úřadu v srpnu nabízeli 199 273 pracovních míst.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v regionech

„Podíl uchazečů na jedno volné pracovní místo tak dosahuje hodnoty pouhých 1,5. Na historicky nejnižších hodnotách se drží i podíl nezaměstnaných mladistvých a absolventů na celkovém počtu osob hledajících práci,” připomněla ekonomka.

Prostor pro další snižování nezaměstnanosti je podle ní značně omezený. „Podíl nezaměstnaných by tento rok měl v průměru dosáhnout 4,2 procenta a příští rok klesnout na 3,8 procenta. Firmy tak budou stále častěji narážet na kapacitní omezení,” uzavřela.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám