Hlavní obsah

Nezaměstnanost znovu klesla, v květnu na 3,2 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nezaměstnanost v Česku klesla v květnu o další desetinu procentního bodu na 3,2 procenta. V evidenci úřadů práce je 235 468 uchazečů o zaměstnání, o 8190 méně než v dubnu. Počet volných pracovních míst se snížil proti předchozímu měsíci zhruba o 7000, zaměstnavatelé jich nabízeli 337 331. Vyplývá to z údajů Úřadu práce ČR.

Foto: Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

Pracovní trh nadále ovlivňují sezónní práce, které jsou v plném proudu především ve stavebnictví, v gastronomii, cestovním ruchu, zemědělství a zahradnictví, ale také v lesnictví, rybářství, lázeňství či těžbě, uvedl ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

„S příchodem letního počasí se v menší míře objevují v evidenci Úřadu práce ČR nabídky letních brigád. Zaměstnavatelé ale většinou hledají krátkodobé pracovníky prostřednictvím inzerce, pracovních portálů, sociálních sítí nebo přes své stálé zaměstnance,” dodal.

Podle dostupných zdrojů získalo v ČR od ruského napadení Ukrajiny 68 885 tamních občanů, ke konci května v ČR pracovalo 56 388 Ukrajinců s udělenou dočasnou ochranou.

Nejvíce z nich v Plzeňském a Středočeském kraji a v Praze. Nejčastěji pracují jako montážní dělníci, pomocníci ve stavebnictví, ve výrobě, v dopravě, případně si našli sezonní práci.

Česko má dál nejnižší nezaměstnanost v EU

Ekonomika

Podle Najmona příchod Ukrajinců pracovní trh zatím nijak výrazně neovlivnil.

„Nastupují zpravidla na dlouhodobě neobsazené pozice. V určitých oblastech tak zaměstnavatelé získali zaměstnance, které potřebovali. Zároveň ale platí, že do ČR přicházejí/přicházeli především ženy,” uvedl Najmon.

„Což v praxi znamená, že většinou vykonávají fyzicky nenáročné činnosti. Navíc dávají přednost krátkodobým pracovním příležitostem a s ohledem na děti také práci na jednu směnu,“ upřesnil.

Nejméně lidí bez práce je na Pardubicku

Nejvíce lid bez práce je tradičně v Ústeckém kraji, kde v květnu dosáhla míra nezaměstnanosti 5,1 procenta. O tři desetiny nižší nezaměstnanost pak má Moravskoslezský kraj.

Třetí nejvyšší nezaměstnanost pak evidují na Karlovarsku (3,8 procenta). Naopak nejnižší nezaměstnanost je nadále na Pardubicku, a to jen 2,1 procenta.

Náročné profese mají chodit do penze dřív už příští rok

Ekonomika

Průměrný věk nezaměstnaných se meziročně zvýšil z 43,1 roku na 43,8 roku.

„V meziročním srovnání poklesl podíl nezaměstnaných osob ve věkové skupině do 29 let, naopak se zvýšil podíl těch v kategorii 50 plus,“ uvedl ÚP.

Bez práce jsou nejčastěji lidé s vyučením bez maturity a se základním vzděláním. Meziročně však nejvíce klesl počet uchazečů s vyučením (o 20 965) a se střední školou (o 13 289).

Podle statistického úřadu Eurostat je v Česku nezaměstnanost nejnižší v celé Evropské unii. V dubnu dosáhla podle jeho propočtů na 2,4 procenta, přičemž průměr v EU je 6,2 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám