Hlavní obsah

Nezaměstnanost ve Španělsku přesáhla 24 procent a stále jde nahoru

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid
Aktualizováno

Míra nezaměstnanosti ve Španělsku stoupla za letošní první čtvrtletí na 24,4 procenta oproti 22,9 procenta v předešlém kvartále, což je nejvyšší hodnota za posledních 18 let. Informovala o tom agentura Bloomberg s odkazem na tamní statistický úřad. Čtvrtá největší ekonomika eurozóny, nacházející se uprostřed nejrazantnějších úsporných opatření za více než tři desetiletí, navíc vstoupila do své druhé recese.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Bez práce se v pyrenejské zemi nachází zhruba 5,6 miliónu lidí. Navíc se rychle zvyšuje počet domácností, kde nikdo z jejich členů nepracuje. Počet vystoupal na alarmujících 1,7 miliónu. Dalším problémem je obrovská nezaměstnanost mezi mladými lidmi, která už přesáhla 50procentní hranici.

Výnos ze španělských desetiletých dluhopisů vzrostl od počátku března o jeden procentní bod na 5,99 procenta a nebezpečně se přibližuje sedmiprocentní úrovni, která odstartovala mezinárodní finanční pomoc Řecku, Irsku a Portugalsku.

Nezaměstnanost může podle analytiků ještě stoupnout, protože ekonomika nedokáže získat potřebný stimul a už podruhé od roku 2009 se ponořila do recese. Došlo ke zvýšení daní a naopak ke snížení výdajů, mimo jiné v oblasti zdravotnictví a školství. Nový zákon rovněž dává zaměstnavatelům větší pravomoci ve vztahu k zaměstnancům, konkrétně pokud jde o rozvázání pracovního poměru.

Konzervativní vláda v čele s premiérem Marianem Rajoyem se snaží za cenu razantních úsporných opatření „ukočírovat“ vysoký rozpočtový schodek. Ten loni dosáhl 8,5 procenta HDP, v letošním roce by měl klesnout na 5,3 procenta a v roce 2013 by se měl dostat na tříprocentní hranici požadovanou Evropskou unií. Mezinárodní měnový fond však až tak optimistický není. Podle jeho odhadů bude letos schodek šestiprocentní a do roku 2017 se nedostane níž než na 4,1 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám