Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Řecku je znovu rekordní

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Míra nezaměstnanosti v Řecku za červenec stoupla proti červnové revidované hodnotě 27,5 procenta na 27,6 procenta, čímž vyrovnala rekord z letošního května. Vyplývá to z údajů tamního statistického úřadu ELSTAT.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Stávky proti úsporným opatřením vlády jsou v Řecku na denním pořádku.

Článek

V červenci bylo bez práce 1,36 miliónu lidí, což je proti stejnému měsíci loňského roku desetiprocentní nárůst. Alarmující je rovněž nezaměstnanost mezi mladými lidmi, která dosáhla 55,1 procenta.

Obří nezaměstnanost souvisí s ekonomickým propadem jihoevropské země. Hospodářská recese sužuje Řecko už šestým rokem. Vláda byla nucena přijmout masivní finanční pomoc ze zahraničí, kvůli čemuž nastolila režim úsporných opatření.

Nezaměstnanost v eurozóně činila za srpen 12 procent, v Česku za září to bylo 7,6 procenta. [celá zpráva]

Konzervativní vláda očekává pro příští rok mírný hospodářský růst. Přesto se i dál očekává vysoká nezaměstnanost, v průměru 26 procent. Pesimističtější je největší řecká odborová organizace GSEE, která odhaduje míru nezaměstnanosti pro příští roky dokonce více než třicetiprocentní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám