Hlavní obsah

Nezaměstnanost na konci roku stoupla, bez práce je skoro 600 tisíc lidí

– Praha
Novinky, pit

Nezaměstnanost loni v prosinci v Česku vzrostla na 8,2 procenta oproti listopadové hodnotě 7,7 procenta. Bez práce se tak nacházelo 596 833 lidí, což je zhruba o 31 500 více než o měsíc dřív. Na jedno místo se hlásí 17 lidí. Vyplývá to z údajů Úřadu práce ČR.

Foto: Jindra Pašková, Právo

Nezaměstnanost v Česku v prosinci narostla.

Článek

Důvody nárůstu nezaměstnanosti lze hledat za postupným ukončováním sezónních prací na venkově a v menších obcích. Snižoval se počet volných míst, v prosinci jich bylo necelých 36 000. Přesto byla nezaměstnanost nižší v porovnání s prosincem 2012, kdy dosahovala 9,4 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Nejnižší nezaměstnanost hlásí okresy Praha-východ (3,5 procenta), Praha-západ (4,3 procenta) a Mladá Boleslav (4,7 procenta). Podíl nezaměstnaných stejný nebo vyšší než republikový průměr vykázalo 40 okresů. Nejvíce lidí bez práce registrují okresy Bruntál (14,3 procenta), Most (13,5 procenta) a Ústí nad Labem (12,7 procenta).

„Trh práce má určitou setrvačnost, takže minimálně první půlrok čekám růst nezaměstnanosti. Sezónní práce během léta ji srazí dolů a na podzim uvidíme, jak se ekonomika vzchopila a kam se nezaměstnanost vrátí,“ uvedl Libor Stodola ze společnosti PwC ČR.

Vyhlídky nijak růžové

Jak připomněl analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta, loňský rok přinesl nejhorší údaje z pracovního trhu od vzniku samostatné České republiky. Na jedné straně rekordní počet uchazečů o zaměstnání oproti velmi nízkému počtu volných pracovních míst.

Mezi skupiny nejvíce ohrožené nezaměstnaností patří nadále lidé s nízkým vzděláním, lidé v předdůchodovém věku a ztíženou pozici mají i absolventi. Z regionálního pohledu panuje nejhorší situace na pracovním trhu v Ústeckém a Moravskoslezském kraji.

Podle Nováka může v zimních měsících počet uchazečů o zaměstnání přesáhnout 600 000 a výrazně lepší situace nenastane ani na jaře. Mírně pozitivní vývoj lze očekávat až ve druhé polovině letošního roku, kdy by se oživení ekonomiky mělo odrazit i na pracovním trhu. „Celkově však bude o práci nouze, čemuž bude odpovídat i pokračující nízký růst mezd,“ zakončil Novák.

Reklama

Výběr článků

Načítám