Hlavní obsah

Nevyměkneme ani o Vánocích, hrozí stávkující francouzští železničáři

Právo, Novinky, DPA, vpl, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzské odbory daly na srozuměnou, že v boji proti vládní reformě důchodového systému ani o Vánocích neodvolají stávky paralyzující už jedenáct dní především dopravu.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Cestující na nádraží Saint-Lazare v Paříži spěchají do práce. Zemi zasáhla jedna z největších stávek za desítky let

Článek

„Žádné příměří se na svátky nechystá,“ pohrozil v sobotu Laurent Brun z odborového svazu železničářů v situaci, kdy se nemálo Francouzů obává, že se v pátek nedostanou na svátky domů a o Vánocích jim zácpy na dálnicích ztíží či úplně ohrozí návštěvy u příbuzných.

Jean-Pierre Farandou, šéf státních drah SNFC, vyzval železničáře, aby si na svátky „vzali přestávku“.

Francii ochromila generální stávka

Ekonomika

„Vánoce jsou důležitým okamžikem pro setkávání rodin. Lidé chtějí jet vlakem, aby se viděli s rodiči, dětmi, přáteli,“ naléhal.

Rachelle Picardová, manažerka SNCF, listu Le Parisien řekla, že nejméně polovina cestujících o svátcích odjede. „Pokusíme se uskutečnit zázraky,“ ujistila.

Francouzský veřejný důchodový systém je silně roztříštěný. Části zaměstnanců systém v rámci takzvaných „zvláštních režimů“ přiznává výhody. Tyto zvláštní režimy v praxi znamenají, že veřejných důchodových systémů je ve Francii v podstatě 42.

Proč Francouzi stávkují aneb Důchod v 52 letech v ohrožení

Ekonomika

V rámci reformy chce premiér Édouard Philippe zavést jeden univerzální systém pro všechny zaměstnance. Věk odchodu do důchodu se má vypočítávat v rámci bodového systému podle toho, kolik let skutečně odpracoval.

Do důchodu o pět až deset let dříve

Zaměstnanci státního železničního dopravce SNCF jsou v současném systému zdaleka nejprivilegovanější vrstvou a o své postavení by neradi přišli.

Oficiální věk odchodu do penze je ve Francii 62 let. Část zaměstnanců drah má ale nárok na penzi už v 52 letech, to se týká především strojvedoucích.

Foto: Reuters

Francii ochromila generální stávka

Zatímco většině důchodců se výše penze vypočítává z průměru za posledních 25 let zaměstnání, zaměstnancům SNCF se počítá pouze z průměru jejich mzdy za posledních šest měsíců. S ohledem na inflaci i pravidelné zvyšování platů ve veřejné sféře to pro ně znamená výrazně vyšší důchody.

Dřívější odchod do penze se ale týká všech pracovníků železniční společnosti včetně třeba pokladních. Nejpozději mají zaměstnanci SNCF nárok v 57 letech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám