Hlavní obsah

Netflix bude muset v Rusku vysílat i tamní televizní stanice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Netflix se bude muset v Rusku podřídit nařízení tamního regulačního úřadu. Největší streamovací služba na světě musí od března svou nabídku filmů a seriálu rozšířit také o vysílání 20 ruských televizních stanic, chce-li své služby provozovat na ruském území. Informoval o tom server The Moscow Times.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Roskomnadzor, ruský úřad dohlížející na televizní a internetový obsah v zemi, vytvořil koncem loňského roku registr online streamovacích služeb s více než 100 tisíci denními uživateli.

Po těchto službách požaduje, aby dodržovaly ruské zákony a zaregistrovaly si v zemi ruskou společnost.

Jednou z dílčích podmínek fungování na ruském území je také povinnost vysílat na své platformě 20 hlavních televizních kanálů Ruské federace, které většinou slouží k propagandě vlády Kremlu.

A jelikož je Netflix v Rusku ve zmíněném registru, bude tato podmínka od března platit i pro něj.

Ukrajinský ministr se kvůli populárnímu seriálu opřel do Netflixu

Koktejl

Ruským uživatelům by tak měl umožnit například sledování hlavní státní zpravodajské stanice Channel One, dále kanály zpravodajské sítě NTV či kanál ruské pravoslavné církve Spas.

Britský server The Times dodává, že součástí povinného balíčku je i streamování stanice Rusko 1, jež vysílá týdenní televizní pořad věnovaný aktivitám prezidenta Vladimira Putina.

Online opoziční kanál TV Dozhd už dříve tento program obvinil z propagandy sovětského typu.

Mezi dalšími kontroverzními nařízeními úřadu je zákaz propagace „extremismu“, což je záměrně zřízený nástroj, který státní aparát používá proti příznivcům protikremelské opozice, informují The Moscow Times.

Google a Meta dostaly v Rusku rekordní pokutu

Internet a PC

Požadavky na Netflix jsou dalším ze série nedávných zpřísněných omezení pro zahraniční internetové giganty fungující na jeho území.

Minulý týden například udělilo společnostem Google a Meta rekordní pokuty v celkové výši 125 milionů dolarů (přes 2,7 miliardy korun) a obvinilo je, že opakovaně neodstranily obsah, který ruské cenzurní úřady označily za nezákonný.

Reklama

Výběr článků

Načítám