Hlavní obsah

Nepoctiví obchodníci mohou dostat pokutu až 50 mil. Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sněmovna ve středu schválila novelu zákona o ochraně spotřebitele, který umožňuje nepoctivým obchodníkům uložit pokutu až 50 miliónů korun. Poslanci předlohu schválili i s pozměňovacími návrhy Senátu. Zákon musí ještě podepsat prezident.

Článek

Senátoři předlohu rozšířili například o povinnost prodávajících vydat písemné potvrzení o termínech a způsobu vyřízení reklamace. Navrhli také ze zákona odstranit povinnosti ohledně velikosti textu informací na výrobcích.

Původně totiž dolní komora schválila povinnost výrobců označovat výrobky informacemi s minimálně dvoumilimetrovým kontrastním písmem. "Byli jsem upozorněni Potravinářskou komorou, že ten pozměňovací návrh, který přijala Sněmovna, by byl pro řadu firem likvidační," uvedla již dříve místopředsedkyně senátního hospodářského výboru Soňa Paukrtová.

Vysoká pokuta má odradit prodávat např. prošlé potraviny

Novela má ale především zvýšit pokuty až na 50 miliónů korun pro obchodníky, kteří by při prodeji užívali nekalých praktik. Norma je mimo jiné reakcí na zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce, která loni v 18 velkoprodejnách odhalila manipulaci s dobou trvanlivosti a prodej prošlých potravin a zkaženého masa. [celá zpráva]

Česká obchodní inspekce provedla v obchodních řetězcích loni 3662 kontrol a různé prohřešky proti zákonům odhalila v 935 provozovnách. Za nedostatky včetně předražování nákupů ČOI loni uložila rekordní pokutu milión korun obchodnímu řetězci Ahold. [celá zpráva]

Zákon počítá i s tím, že provozovatelé tržnic budou muset vést evidenci údajů o obchodnících, kteří na tržištích nabízejí zboží.

Anketa

Myslíte si, že pokuta pro obchodníky je příliš vysoká?
Ano
10,7 %
Ne
89,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2485 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Ahold dostal rekordní pokutu

Česká obchodní inspekce pro opakované porušování zákona o ochraně spotřebitele potrestala společnost Ahold Czech Republic pokutou jeden milión korun. Ahold...

Výběr článků

Načítám