Hlavní obsah

Německo zastropuje ceny plynu o dva měsíce dřív

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá vláda chce stanovit maximální ceny plynu a dálkového tepla pro domácnosti a menší firmy již od ledna nadcházejícího roku, a ne od března, jak původně plánovala. V úterý o tom informovaly agentura DPA a web magazínu Der Spiegel, které mají k dispozici příslušný návrh zákona.

Foto: Kappeler Michael, ČTK

Německý ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck

Článek

Snížené ceny budou od ledna platit i průmysloví zákazníci, maximální cena se ale stejně jako v případě domácností bude týkat části průměrné roční spotřeby. Vláda tak chce povzbudit odběratele k úsporám.

Ještě před týdnem političtí představitelé hovořili o možnosti, že nižší ceny pro domácnosti by mohly začít platit od února, a ne od března. Nynější návrh spolkového ministra hospodářství Roberta Habecka ale počátek dotovaných cen plynu a tepla stanovuje již na leden.

„Občané a také malé a střední podniky dostanou od svých dodavatelů 80 procent spotřeby zemního plynu a tepla za 12 centů (2,90 Kč), respektive za 9,50 centu (2,30 Kč) za kilowatthodinu,“ citoval Der Spiegel z dokumentu.

„Průmysloví zákazníci dostanou 70 procent spotřeby zemního plynu nebo 80 procent spotřeby tepla za sedm centů (1,70 Kč), respektive 7,5 centu (1,80 Kč) za kilowatthodinu,“ uvádí dále návrh.

RWE v Německu urychlí odklon od uhlí, nyní ale prodlouží chod uhelných elektráren

Ekonomika

Prezident Svazu německého průmyslu (BDI) Siegfried Russwurm, který se jako jeden z členů expertní komise podílel na návrzích cenových brzd pro plyn a dálkové teplo, již v říjnu novinářům vysvětlil, že rozdíl cen pro domácnosti a průmysl má důvod. Cena pro domácnosti podle něj zahrnuje i různé poplatky, zatímco pro průmysl je bez poplatků, protože ty se v různých průmyslových provozech liší.

Stanovení limitu pro ceny plynu a dálkové teplo je druhou a zároveň dlouhodobou fází úlev, platit bude do jara 2024. K prvnímu kroku úlev vláda přistoupí v prosinci, kdy domácnostem a menším firmám uhradí prosincové zálohy na plyn a dálkové teplo, aby jim jednorázově kompenzovala vysoké ceny energií.

Německo bude kompenzace financovat ze stabilizačního fondu, který bude mít k dispozici 200 miliard eur (4,9 bilionu Kč). Z fondu bude regulována i cena elektřiny.

Zastropování cen energií by mohlo platit i v roce 2024, připustil Fiala

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám