Hlavní obsah

Německo volá po evropské odvetě proti americkým protiruským sankcím

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá spolková vláda je znepokojena novými americkými protiruskými sankcemi, uvedl server týdeníku Die Zeit. Sankce totiž dopadnou i na německé firmy. Ministryně hospodářství Brigitte Zypriesová (SPD) proto volá po tom, aby Evropská unie (EU) proti USA podnikla protiopatření.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Spolková ministryně hospodářství Brigitte Zypriesová chce, aby EU vůči USA podnikla protiopatření.

Článek

Podle Zypriesové jsou americké sankce ilegální. Důsledkem amerického zákona, který schválily obě komory parlamentu, jsou i sankce proti německým firmám, které jsou součástí projektů alespoň se třetinovou ruskou účastí.

„Zkrátka a dobře to považujeme za porušení mezinárodního práva,“ nechala se slyšet Zypriesová. „Američané nemohou trestat německé podniky za to, že vyvíjejí ekonomickou činnost v jiné zemi,“ dodala.

Zypriesová dále prohlásila, že Německo nechce obchodní válku, ale rozhodně je na místě, aby se teď Evropská komise poradila o reakcích. Američané podle ní neměli opustit linii společných sankcí. „Bohužel to však už udělali. Proto je správné, že Evropská komise uvažuje o protiopatřeních,“ zdůraznila.

Plynovod Nord Stream 2 v ohrožení

Společně postupovaly USA a EU proti Moskvě po anexi Krymu, během války na Donbasu i v dalších případech.

Nové americké sankce se dotknou projektu plynovodu Nord Stream 2, který je vlastněn ruským Gazpromem, nicméně rakouská společnost OMV, britsko-nizozemský koncern Royal Dutch Shell a německé Uniper a Wintershall na něj mají poskytnout úvěry ve výši 4,75 miliardy eur. [celá zpráva]

Zákon o nových sankcích v úterý schválila americká Sněmovna reprezentantů a ve čtvrtek prošel Senátem. Nové sankce mají Rusko potrestat za jeho údajné vměšování do amerických prezidentských voleb v roce 2016. Kriticky se k nim vyjádřil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Reklama

Výběr článků

Načítám