Hlavní obsah

Německo umožní dojíždět jen českým zdravotníkům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Do Německa mohou od neděle z českých pendlerů dojíždět jen zdravotníci, oznámilo spolkové ministerstvo vnitra. Sasko už v pátek uvedlo, že vedle zdravotníků umožní vstup i pracovníkům v zemědělství. Bavorsko dosud žádné výjimky neurčilo. Německo s účinností od neděle bude Českou republiku považovat za oblast s vysokým výskytem koronavirových mutací.

Foto: Ralph Brock, Reuters

Němečtí policisté na hranicích. Ilustrační foto

Článek

Sasko už v pátek uvedlo, že vedle zdravotníků umožní vstup i pracovníkům v zemědělství. Bavorsko dosud žádné výjimky neurčilo.

Německo s účinností od neděle bude Českou republiku považovat za oblast s vysokým výskytem koronavirových mutací. Na hranicích budou obnoveny stálé hraniční kontroly a zpřísní se podmínky pro vstup do země.

Zda k rámcovému celoněmeckému nařízení doplní spolkové země nějaké další výjimky, je kvůli vysoké míře autonomie na jejich rozhodnutí. Spolkové ministerstvo vnitra proto o dalších případných výjimkách žádné podrobnosti nesdělilo a bez upřesnění uvedlo, že možnou úpravu lze očekávat v nadcházejících dnech.

To už stačilo! Seehofer se ohradil proti kritice Bruselu za kontroly na hranicích s Českem

Evropa

Proti kritice Bruselu v souvislosti s kontrolami na hranicích s Českem a Rakouskem, které Německo zavádí kvůli nepříznivé epidemické situaci v obou sousedních zemích, se ostře ohradil spolkový ministr vnitra Horst Seehofer. Evropské komisi naopak vyčetl, že selhala při shánění covidových vakcín.

Zpřísněný režim bude mít dopad na desítky tisíc českých přeshraničních pracovníků. Spolková agentura práce (BA) ve své poslední statistice z loňského června uvádí, že v Německu tehdy pracovalo 33 800 Čechů, z nichž 22 tisíc bylo zaměstnáno v Bavorsku, 8900 v Sasku a zbytek v ostatních spolkových zemích. Ve zdravotnictví, pečovatelství a sociálních službách jich působila jen malá část, konkrétně 1500 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám