Hlavní obsah

Německo se uzavírá do karantény. Na nákupy do Saska ale Češi mohou i nadále

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sasko během nadcházející listopadové celoněmecké karantény neomezí malý pohraniční styk s Českem. Nadále umožní Čechům vstup na své území bez koronavirové testu, a to až na 24 hodin. Lidé tak i nadále mohou dojíždět přes hranice za prací, nákupy či tankováním.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Žitava

Článek

Saské nařízení, které umožňuje přeshraniční nákupy, nicméně opakovaně zmiňuje nutnost dodržování hygienických pravidel. Kromě toho vyzývá i ke zvážení nezbytnosti takových cest.

Mezi oblíbené nákupní destinace Čechů v Sasku patří zejména Žitava, Pirna nebo Drážďany. Lákají je především kvalitnější a často levnější potraviny či drogerie.

Německo navíc od 1. července do 31. prosince dočasně snížilo základní sazbu DPH z 19 procent na 16 procent. Snížená sazba potom do konce roku klesla ze 7 na 5 procent.

Ministryně uvažovala o zpřísnění

Vzhledem k horšící se epidemické situaci uvažovala podle deníku Sächsische Zeitung saská ministryně zdravotnictví Petra Köppingová i o zpřísnění podmínek přeshraničního styku s Českem.

Saská vláda se ale k tématu staví váhavě, a tak ke zpřísnění zatím nesáhla.

Obchody v neděli poprvé neotevřou

Ekonomika

Celé Německo se od pondělí 2. listopadu kvůli prudkému nárůstu nových případů koronaviru uchýlí po zbytek měsíce do rozsáhlé karantény, uzavřené budou restaurace, kina, divadla nebo hotely pro turistické cesty. Otevřené ale zůstanou obchody, školy a školky.

Sasové do Čech už jen na 24 hodin

Podle současných pravidel musí lidé při cestě z rizikové oblasti v Německu nastoupit do karantény, kterou mohou po pěti dnech ukončit negativním koronavirovým testem.

Z této povinnosti jsou vyjmuti například pendleři, kteří se ale v Bavorsku musí pravidelně podrobovat testům na covid-19.

Sasko dlouhodobě zachovávalo volnější postup a dosud bez karantény či testu umožňovalo Čechům až 24hodinovou návštěvu. Obyvatelům Saska pak povolovalo pobyt v Česku až 48 hodin, od pondělí se ale podmínky sjednotí na 24 hodinách.

Reklama

Výběr článků

Načítám