Hlavní obsah

Německo a Francie se dohodly na tom, jak zapojí do krize investory

Brusel

Francie a Německo se v neděli dohodly na tom, jak Evropská unie (EU) do řešení případných dalších krizí v eurozóně zapojí soukromé investory. S odvoláním na nejmenované zdroje o tom informovala agentura Reuters. Takzvaný stálý krizový mechanismus, který je často označován za řízený bankrot států, by měl po roce 2013 nahradit současný záchranný fond eurozóny (ESFS).

Článek

Detaily dohody by Berlín a Paříž měly neočekávaně zveřejnit na zasedání ministrů financí eurozóny a EU, kteří se v neděli sešli v Bruselu, aby schválili finanční pomoc pro Irsko. Zatím není zřejmé, zda by se do nového záchranného systému měly zapojit i země, které neplatí evropskou jednotnou měnou, tedy i Česká republika.

"Francie a Německo na poslední chvíli celou věc protlačily na zasedání ministrů financí EU, aby vyslaly jasný signál, že se do stálého mechanismu zapojí i soukromí investoři. Dohoda byla dosažena," tvrdí nejmenovaný zdroj. Zapojení soukromých investorů, tedy především bank, znamená, že v případě krachu některého z členských států by investoři přišli o předem určenou část svých investic do dluhopisů postižené země.

Tento systém navrhovalo již na říjnovém summitu EU Německo a někteří ekonomové tuto myšlenku viní z rozpoutání současné dluhové krize v eurozóně. Investoři podle nich znervózněli, že ztráta nemalých investic do vládních dluhů v eurozóně se pomalu ale jistě stává realitou. Ztráta části investic by se nicméně neměla týkat závazků z uplynulých let.

Němci se spolu s Francouzi navzdory kritice snaží, aby se EU dohodla na takzvaném řízeném bankrotu již na nadcházejícím summitu, který se koná 16. a 17. prosince v Bruselu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám