Hlavní obsah

Německé automobilky se měly tajně domlouvat. Možná i na podvádění s emisemi

Novinky, bož

Pětice německých automobilek Volkswagen, Audi, Porsche, BMW a Daimler se měla v minulosti tajně domlouvat o nákladech, dodavatelích a technologiích, včetně systému kontroly emisí u dieselových motorů – což mohlo stát u zrodu emisní aféry. Informaci přineslo sobotní vydání německého týdeníku Spiegel. Automobilky jsou podezřelé z uzavírání kartelových dohod.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Loga Volkswagenu u autosalonu v New Yorku

Článek

Informace měl Spiegel získat přímo z dokumentu, který poskytl koncern Volkswagen jménem svých značek VW, Audi a Porsche spolkovému kancléřství. Koncern v něm uvedl, že zástupci pěti automobilek se scházeli na tajných jednáních, a mohli tak jednat v rozporu s protimonopolními předpisy.

Tematická obálka sobotního Spiegelu, který přišel s informací o možném kartelu automobilek.

Toto doznání měl Volkswagen učinit v létě minulého roku pouhé dva týdny poté, co v souvislosti s podezřením, že se firmy domlouvaly na cenách, došlo k prohledávání kanceláří koncernu. Podobný dokument měl úřadům předat i Daimler. Podniky tím chtějí zmírnit případné postihy, napsal Spiegel.

Hodnota akcií zúčastněných společností na frankfurtské burze v pondělí podle burzovního zpravodajství Fio banky klesala – Daimler o čtyři procenta, Volkswagen o 2,8 a BMW o 2,5 procenta.

Emisní aféra Volkswagenu vypukla v září 2015, když americká Agentura pro životní prostředí koncern obvinila, že jeho dieselové motory obcházejí měření emisí. Skandál se velice rychle rozšířil do Evropy a Asie. Ukázalo se, že se týkal vedle mateřské značky VW také modelů Audi, Porsche nebo Škoda. Volkswagen v rámci dohody s Američany přiznal, že porušil některá ustanovení amerického práva. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám