Hlavní obsah

Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí klesla nejvíce od roku 1970

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí zaznamenala největší pokles od roku 1970, kdy německý statistický úřad Destatis data sleduje. Hrubý domácí produkt (HDP) oproti prvním třem měsícům roku poklesl o 10,1 procenta. Masivně se podle Destatisu propadl i export a import zboží a služeb.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Ilustrační foto

Článek

K silnému propadu německého HDP došlo i v meziročním srovnání, a sice o 11,7 procenta. To je největší pokles od finanční krize v letech 2008 a 2009. Tehdy německá ekonomika ve druhém čtvrtletí roku 2009 poklesla meziročně o 7,9 procenta.

Ekonomové se dlouhodobě shodovali, že druhé čtvrtletí by mělo být letos z hlediska ekonomiky zdaleka nejhorší. Ve druhé polovině roku se již očekává hospodářské oživení.

Německou ekonomiku čeká v druhé půlce roku razantní oživení

Ekonomika

Tomu napovídají i červencová data, jež ve čtvrtek zveřejnil tamní úřad práce (BA). Při očištění o sezonní vlivy počet nezaměstnaných o 18 tisíc klesl. Bez práce je aktuálně 6,3 procenta Němců.

Německé firmy od prvního do 26. července využily kurzarbeitu pro dalších 190 tisíc zaměstnanců, oproti červnovým 342 tisícům. Na mzdě těchto lidí se podílí stát, aby je společnosti nemusely propouštět. Úřad práce za květen vyplatil kurzarbeit pro 6,70 milionu zaměstnanců, za duben pro 6,10 milionu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám