Hlavní obsah

Němci teskní po marce, nelíbí se jim půjčka Řecku

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina Němců by se ráda zbavila jednotné evropské měny a vzala by ráda zpět marku. Vyplývá to z posledních průzkumů veřejného mínění agentury Ipsos.

Foto: Profimedia.cz

Mnoho Němců by opět rádo mělo v peněžence místo eur marky.

Článek

Se spokojeností s eurem zahýbaly v Německu zejména současné problémy eurozóny a Řecka. Na 51 procent Němců by bralo zpět marku. Důvod je jednoduchý, lidem se nelíbí, že budou muset na Řecké potížisty doplácet miliardy eur.

Podle průzkumu jen tři z deseti lidí největší evropské ekonomiky v současnosti podporují jednotnou měnu. Ta přitom patří mezi základní kameny evropské integrace. Vůbec nejvíce nespokojeni jsou starší lidé.

Mezi padesátníky a staršími lidmi je celých 56 procent lidí proti euru, kteří si pamatují kdysi mnohokrát omílané sliby, že Německo nebude muset kvůli přijetí eura doplácet na jiné země.

Výsledky průzkumů se rychle mění, agentura připomněla, že ještě před řeckou krizí euro podporovaly dvě třetiny lidí. Pouze 29 procent dotázaných bylo proti.

Reklama

Výběr článků

Načítám