Hlavní obsah

Němci hledají místo pro obří továrnu na baterie, ve hře má být i Česko

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sdružení německých firem příští měsíc oznámí místo, kde bude stát nová továrna na baterie, která se má výkonem vyrovnat Gigafactory americké Tesly. Po vhodném prostoru pátrají i v sousedních zemích, informovala ve čtvrtek agentura Bloomberg. Ve hře by díky ložiskům lithia mohlo být i Česko.

Foto: Profimedia.cz

Letecký snímek Gigafactory společnosti Tesla v Nevadě

Článek

Stavba nové továrny na baterie s celkovou kapacitou 34 gigawatthodin by měla začít za dva roky. Konsorcium 17 německých firem Terra E se nyní rozhoduje mezi pěti místy v Německu a v sousedních zemích, uvedl ředitel sdružení Holger Gritzka v rozhovoru pro Bloomberg. Má jít o investici za zhruba miliardu eur (26 miliard korun). Podle agentury se čtvrtá největší ekonomika světa připravuje na energetickou revoluci.

Světová výroba baterií se má do roku 2021 více než zdvojnásobit. V čele jsou zatím asijští výrobci LG a Samsung. Americká Tesla se stane světovou dvojkou, až dokončí v Nevadě továrnu o kapacitě 35 gigawatthodin za pět miliard dolarů.

Po Evropě pokukuje i Tesla

Gritzka řekl, že se továrna spíše než na baterie pro elektromobily chystá zaměřit na bateriové komplexy sloužící k uchování elektřiny z obnovitelných zdrojů, jako jsou slunce a vítr. První takové baterie se začínají prodávat i pro domácnosti.

Stavbu nové Gigafactory právě v Evropě přitom podle médií měla v letošním roce oznámit Tesla. Mezi kandidáty se kvůli bohatým ložiskům lithia mluvilo i o Česku, dále byly ve hře Portugalsko, Polsko, Maďarsko či Rumunsko.

České ministerstvo průmyslu nedávno označilo těžbu high-tech surovin, jako je právě lithium, za energetickou budoucnost země. Politici se snaží prosadit, aby se lithium zpracovávalo v Česku.

Na Cínovci v Krušných horách se chystají těžit Australané i společnost, za kterou stojí miliardář Karel Janeček. Výrobou lithiových baterií se zabývají i české firmy, například HE3DA vynálezce Jana Procházky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám