Hlavní obsah

Největší výrobce iPhonů má problémy v Číně. Úřady Foxconn vyšetřují kvůli daním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyrábí nejvíce iPhonů na světě a patří k největším zaměstnavatelům. Teď se ale tchajwanský Foxconn dostal do problémů v Číně. Místní úřady vyšetřují jeho dceřiné společnosti kvůli daním a také kvůli tomu, jak v zemi využívají půdu. Informoval o tom čínský státní list Global Times.

Foto: Reuters

Logo na budově společnosti Foxconn v Tchaj-peji

Článek

Deník s odvoláním na obeznámené zdroje uvádí, že vyšetřování postupuje ve dvou provinciích. Foxconn uvedl, že bude při vyšetřování spolupracovat.

Čínské ministerstvo přírodních zdrojů se zabývá využíváním půdy podniky Foxconnu ve vnitrozemských provinciích Che-nan a Chu-pej na východě země. „Dodržování právních předpisů všude, kde působíme, je základním principem společnosti Hon Hai Technology Group,“ uvedla společnost ve svém prohlášení.

Nvidia a Foxconn oznámily budování továren na umělou inteligenci, budou trénovat samořízená auta

AutoMoto

Hon Hai Technology Group je název, pod kterým společnost vystupuje v Číně a na Tchaj-wanu. Na zahraničních trzích je známá pod značkou Foxconn. Celý podnik se jmenuje Hon Hai Precision Industry. V Česku má továrny v Pardubicích a Kutné Hoře.

Prezidentská kandidatura

Zakladatel společnosti Terry Gou kandiduje jako nezávislý kandidát v tchajwanských prezidentských volbách, které se mají konat v lednu. Očekává se, že budou mít významný vliv na vztahy Tchaj-wanu s Čínou. Napětí mezi zeměmi v posledním roce zesílilo.

Čína považuje ostrovní stát s 23 miliony obyvateli za svou vzbouřeneckou provincii. V roce 1949 se na něj uchýlili nástupci pekingské vlády poražení v občanské válce, pevninskou Čínu opanovala vítězná komunistická strana.

Gou se na základě dlouholetých zkušeností s prací v Číně vymezil jako alternativa k současné Demokratické pokrokové straně, která staví na odporu proti Pekingu. Po oznámení své kandidatury v roce 2019 rezignoval na místo v představenstvu firmy, v níž si ponechal podíl 12,5 procenta. V té době byl členem Národní strany (Kuomintang), která se považuje za přátelskou vůči Pekingu. Předvolební průzkumy mu ale nedávají velkou šanci.

„Mnoho lidí“ na Tchaj-wanu má podezření, že Foxconn je vyšetřován kvůli tomu, že Gou kandiduje na prezidenta, napsal Global Times. Podle čínských odborníků je vyšetřování „běžné a legitimní, protože každá společnost podléhá daňovým kontrolám“, dodal.

Tchajwanský technologický gigant se pouští do elektromobility. Foxconn investuje miliardy

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám