Hlavní obsah

Nvidia a Foxconn oznámily budování továren na umělou inteligenci, budou trénovat samořízená auta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký výrobce čipů Nvidia a tchajwanský smluvní výrobce elektroniky Foxconn spojí síly při budování takzvaných továren na umělou inteligenci (AI). Jedná se o nový druh datových center, která používají čipy Nvidia k provozu řady aplikací. Patří mezi ně trénování samořízených vozidel, robotických platforem a velkých jazykových modelů (LLM). S odvoláním na dvojici firem o tom informovala BBC.

Foto: NEVS

NEVS PONS Sango, koncept autonomního vozidla z roku 2020 (ilustrační foto)

Článek

Zpravodajský server zároveň připomněl, že Spojené státy ve středu oznámily omezení vývozu dalších vyspělých čipů do Číny a dalších zemí. Nejnovější exportní omezení zablokují podle společnosti Nvidia prodej dvou špičkových čipů pro odvětví AI, A800 a H800, jež firma vytvořila pro čínský trh.

Budování nového typu datových center oznámili zástupci dvojice firem ve středu na výroční technologické prezentaci Foxconnu v Tchaj-peji. Šéf a spoluzakladatel společnosti Nvidia Jensen Huang konstatoval, že dosah a odborné znalosti Foxconnu umožňují tato zařízení vytvářet po celém světě.

Foxconn se snaží „přeměnit ze společnosti poskytující výrobní služby na společnost poskytující platformová řešení“, uvedl na prezentaci předseda správní rady Foxconnu Joung Liou. Jako příklady využití nových datových center uvedl chytrá města a chytrou výrobu.

Pět stupňů k puštění volantu. Autonomní řízení má svá pravidla

AutoMoto

Hodnota akcií společnosti Nvidia se letos více než ztrojnásobila, a tržní hodnota firmy tak překročila jeden bilion dolarů (23,3 bilionu Kč). Tuto hranici už překonaly společnosti Apple, Microsoft, Alphabet a Amazon.

Foxconn vyrábí více než polovinu produktů Applu. Firma se snaží diverzifikovat svou činnost a zopakovat svůj úspěch při montáži osobních počítačů a chytrých telefonů. V červnovém rozhovoru s BBC uvedl Liou, že hnacím motorem růstu by v příštích desetiletích mohly pro Foxconn být elektromobily.

V lednu Foxconn a Nvidia oznámily partnerství při vývoji platforem pro autonomní vozidla, v jehož rámci by Foxconn vyráběl elektronické řídicí jednotky pro automobily založené na čipech Nvidia.

Tchajwanský technologický gigant se pouští do elektromobility. Foxconn investuje miliardy

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám