Hlavní obsah

Nejlépe se žije v evropských městech, nejhůře v Bagdádu

Právo, mcm

Sedm z deseti měst světa, kde se žije nejlépe, leží v Evropě, přesněji v její západnější části. Praha, která se ve východní části našeho kontinentu umístila nejlépe, je až na 69. místě, tedy daleko za Vídní na prvním místě či za druhým Curychem, třetím Mnichovem nebo šestým Düsseldorfem.

Foto: Profimedia.cz

Na prvním místě se umístila rakouská Vídeň.

Článek

Podle deníku The Independent to ukazuje nový seznam měst podle kvality života vypracovaný firmou Mercer, který zahrnuje celkem 231 velkých měst světa.

Z bohaté a rozvinuté Severní Ameriky proniklo do první desítky pouze jediné město, kanadský Vancouver. Ten se umístil na společné třetí pozici s Mnichovem a novozélandským Aucklandem. Web Market Watch poukázal na to, že kdyby se srovnání omezilo jen na severoamerická města, budou v první pětici figurovat výlučně velká sídla Kanady a ani jedno z USA či Mexika.

Jižní Tichomoří je v první desítce zastoupeno pouze Aucklandem. Ale celkově se mezi prvních 21 měst světa dostalo hned pět z Austrálie a Nového Zélandu.

Foto: Wissm Al-Okili, Reuters

Celkový pohled na místo exploze v mešitě v Bagdádu

Jedno z nejhorších měst světa se nachází v Americe. Je jím haitské Port Au Prince. Jinak jsou ale za nejhorší pro život označována hlavně města Afriky a Blízkého východu. Velmi často to způsobuje válka a její dozvuky. Vedle nejhoršího Bag­dádu najdeme v dolní desítce i syrský Damašek, jemenské Saná, súdánský Chartúm, středoafrické Bangui či čadskou Ndžamenu.

Index firmy Mercer hodnotí život ve městech podle takových ukazatelů, jako je politická stabilita, zločinnost, osobní svobody, zdravotní péče, bydlení, trávení volného času a veřejná doprava.

Index také označil pět nejbezpečnějších měst světa. Všechna leží v Evropě: Lucemburk, finské Helsinky i švýcarská Basilej, Bern a Curych.

Nejlepší a nejhorší města pro život
1. Vídeň, Rakousko
2. Curych, Švýcarsko
3. Vancouver, Kanada
3. Mnichov, Německo
3. Auckland, Nový Zéland
69. Praha, ČR
227. Chartúm, Súdán
228. Port Au Prince, Haiti
229. Saná, Jemen
230. Bangui, SAR
231. Bagdád, Irák
Zdroj: Mercer

Reklama

Výběr článků

Načítám