Hlavní obsah

Nejbohatší domácnosti v EU jsou v Dánsku. Češi stále pod průměrem

Právo, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dánské domácnosti jsou na tom, co se týče materiálního a peněžního bohatství, nejlépe v celé Evropské unii. Vyplynulo to z porovnání dánské centrální banky, na které upozornila agentura Bloomberg. Češi jsou ve druhé polovině žebříčku.

Foto: koláž Novinky.cz

Ilustrační foto

Článek

Průměrný Dán měl závěrem loňského roku po odečtení závazků majetek a úspory ve výši 1,32 milionu dánských korun (4,5 milionu Kč). To je více než dvojnásobek průměru EU.

Přitom i zadlužení domácností v Dánsku je vysoké, dokonce druhé nejvyšší v Unii po Lucembursku. Pomáhá však to, že banky drží výrazně záporný úrok. To je sice k nepotřebě pro střadatele, ale výhodné pro ty, kdo splácejí půjčku.

České domácnosti figurují v žebříčku na 17. místě a pod unijním průměrem. Podle toho průměrný občan EU vlastní majetek očištěný o závazky ve výši zhruba 1,54 milionu Kč.

Po nadějných týdnech začínají počty nakažených ve světě znovu hrozivě růst

Evropa

Porovnání ukázalo, že hodnota majetku průměrného Čecha je asi 650 tisíc korun, když se odečtou závazky, které v průměru činí okolo 240 tisíc Kč.

Na špici za Dány jsou Nizozemci, Švédové, Lucemburčané a Belgičané. Naopak pětici národností na chvostu tvoří nejchudší Rumuni a po nich Slováci, Bulhaři, Poláci a Chorvati.

Za Čechy jsou Estonci a před nimi Slovinci se stejnými aktivy, avšak vyššími závazky.

Zpráva podotýká, že v jednotlivých zemích ale existují rozdíly ve zdanění majetku.

Češi navýšili úspory i dluhy

Ekonomka Camilla Poulsenová z Kodaně se podle Bloombergu domnívá, že čelní umístění Dánsku zajistila strategická rozhodnutí vlády přijatá často desetiletí dozadu, jako v případě programu důchodového spoření od nástupu do prvního zaměstnání. Poulsenová řekla, že si na důchod začala spořit ve svých 19 letech, i když tehdy nerada.

Dluhy českých domácností u bank v květnu činily 1,922 bilionu korun, když se meziročně zvýšily o 138 miliard a meziměsíčně o téměř 17 miliard korun. Tři čtvrtiny objemu dluhů tvoří úvěry na bydlení.

Na účtech pro postižené tornádem je už více než miliarda

Domácí

Hrubé úspory za loňský rok podle Českého statistického úřadu narostly na 597,8 miliardy korun. Jde o model statistiků, který ukazuje, kolik by domácnostem zhruba zbylo po odečtení spotřeby. Podle České národní banky se objem vkladů domácností ke konci loňska přehoupl přes hranici tří bilionů korun.

První desítka zemí
1. Dánsko
2. Nizozemsko
3. Švédsko
4. Lucembursko
5. Belgie
6. Francie
7. Rakousko
8. Irsko
9. Itálie
10. Německo
Zdroj: Dánská centrální banka

Reklama

Výběr článků

Načítám