Hlavní obsah

Nedělní změna času ovlivní 12 nočních vlaků Českých drah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chybějící hodina v noci ze soboty na neděli kvůli změně času na letní způsobí zpoždění 12 nočních vlaků Českých drah (ČD). Národní dopravce se bude snažit zpoždění snížit zkrácením pobytu vlaků ve stanicích. Dráhy o tom v úterý informovaly v tiskové zprávě. Změna času ovlivní pouze dálkové vlaky, regionální podle mluvčího ČD Filipa Medelského vyjedou až v době po změně času.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dráhy také zavedou opatření proti dalšímu zpožďování spojů v neděli. „Aby se z těchto nočních vlaků nepřenášela zpoždění na ostatní denní spoje, ranní přípoje vesměs nebudou na tyto zpožděné noční vlaky čekat,“ řekl Medelský.

Zpoždění se týkají vlaků na lince z Mnichova přes Ostravu do Varšavy, linky ze slovenských Michalovců do Prahy, dále vlaků na lince ze Štýrského Hradce do Berlína, z Curychu do Prahy, z Břeclavi do Budapešti, nebo také jednoho vlaku jedoucího z Prahy do Brna.

Polohu a zpoždění vlaků si cestující mohou ověřit v mobilní aplikaci Můj vlak, na webu dopravce nebo na telefonu kontaktního centra ČD.

Letní čas byl v českých zemích poprvé zaveden v letech 1915 a 1916. Vrátil se za druhé světové války v roce 1940 a trval do roku 1949. Potřetí si Češi začali posouvat hodinky v době energetické krize na konci 70. let minulého století. Do poloviny 90. let trval v Česku letní čas půl roku. Od roku 1996 se republika připojila ke zvyklostem EU a časový posun trvá sedm měsíců.

Nejvyšší správní soud potvrdil pokutu 274 milionů pro České dráhy

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám