Hlavní obsah

Nejvyšší správní soud potvrdil pokutu 274 milionů pro České dráhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejvyšší správní soud (NSS) definitivně potvrdil pokutu 274 milionů korun pro České dráhy (ČD), kterou státnímu dopravci vyměřil v roce 2019 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Případ se týkal toho, že podle rozhodnutí antimonopolního úřadu ČD mezi lety 2005 a 2014 zneužívaly dominantního postavení na trhu a bránily přístupu konkurence na trh dálkové železniční dopravy.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

České dráhy

Článek

Původní pokuta byla vyšší, když činila 368 milionů korun. Proti tomu ČD podaly rozklad k tehdejšímu šéfovi úřadu Petru Rafajovi. Ten ji nakonec zmírnil na zmíněných 274 milionů.

Rozhodnutí úřadu kromě NSS už dříve potvrdil také Krajský soud v Brně. ČD se konkrétně provinily v tom, že zneužily dominantní postavení v soutěžích o rychlíky na tratích Pardubice-Liberec a Plzeň-Most, kde jezdily podle smlouvy do roku 2014.

Z Pardubic do Liberce jezdily ČD podle uzavřené smlouvy od roku 2005, z Plzně do Mostu od roku 2006. V obou tendrech přišly s nabídkou nepřiměřeně nízké ceny.

Na trati Plzeň-Most docházelo k protisoutěžnímu jednání v letech 2005 až 2014, na trati Pardubice-Liberec v letech 2006 až 2014.

Svým jednáním způsobily České dráhy újmu dalším soutěžícím společnostem, které se v začátcích liberalizace železniční dopravy o zakázku ucházely.

Na obou tratích se o provoz ucházela také společnost Viamont, která v současnosti funguje pod názvem GW Train Regio a provozuje dopravu na několika regionálních tratích v Česku.

O trať Pardubice-Liberec se ucházela ještě společnost Connex Česká železniční. Založena byla v roce 2004, aby provozovala železniční dopravu, což se jí nepodařilo, a v roce 2008 vstoupila do likvidace.

České dráhy zneužívaly dominantní postavení, potvrdil Rafaj a snížil jim pokutu na čtvrt miliardy

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám