Hlavní obsah

Nebezpečných výrobků v obchodech rychle přibývá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Česku rychle roste počet odhalených nebezpečných výrobků na trhu, jde často o hračky a oděvy. V srpnu se ČR dokonce dostala na třetí místo v EU na žebříčku zemí s nejvyšším počtem nahlášených nebezpečných výrobků na trhu. Na údaje v systému rychlého varování RAPEX v úterý upozornili představitelé Národní politiky kvality (NPK).

Foto: Patrik Biskup, Právo

Inspektorky kontrolují stánkaře. Ilustrační snímek

Článek

Více nebezpečných výrobků než v Česku zachytily kontrolní orgány v srpnu jen v Německu a Maďarsku.

"V některých měsících pochází až 11 procent všech hlášení v RAPEX z České republiky," uvedl ředitel Národního informačního střediska podpory kvality Jan Taraba.

Levné, ale nebezpečné

Údaje do systému za ČR hlásí Česká obchodní inspekce (ČOI). Část nárůstu hlášení může mít podle Taraby příčinu i v lepší kontrolní činnosti inspekce. S tlakem zákazníků na nízké ceny se podle něj na český trh dostává stále více výrobků ze zahraničí, které nejenže nesplňují ani základní kvalitativní parametry, ale jsou prokazatelně zdraví a životu nebezpečné.

"Trend je skutečně velmi negativní. Jen počet zdraví a životu nebezpečných výrobků nahlášených Českou obchodní inspekcí do evropského systému RAPEX v roce 2013 vzrostl meziročně na trojnásobek. Letos se ČR dokonce dostala mezi trojici zemí s nejvyšším počtem hlášených nebezpečných výrobků na trhu, což je vzhledem k velikosti naší země velice alarmující," dodal Taraba.

Systém hlásil podezřelá cherry rajčata

Loni bylo v ČR nahlášeno do systému RAPEX 113 nebezpečných výrobků. Šlo převážně o hračky a oděvy. V 64 procentech hrozilo uživatelům riziko v souvislosti s nebezpečnými látkami, které mohly ohrozit zdraví. To byl i případ plastové misky, z níž se uvolňuje formaldehyd. [celá zpráva] Ve 12 procentech spočívalo riziko ve vdechnutí předmětu.

RAPEX je evropský systém včasného varování před nebezpečnými výrobky. Zajišťuje, že se informace o nebezpečných výrobcích, jež byly kdekoli v Evropě staženy z trhu, rychle dostanou ke členským státům a Evropské komisi. V létě se díky tomuto systému například šířilo varování před cherry rajčaty z Maroka poté, co ve Francii měli lidé po jejich konzumaci křeče a průjmy. [celá zpráva]

ČOI rozdala prodejcům hraček v letošním druhém čtvrtletí celkem 174 pokut za téměř milión korun. Inspektoři v uvedeném období zakázali prodej 1343 hraček v ceně přes 82 tisíc korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám