Hlavní obsah

Nealko a káva v hospodách a kavárnách může zlevnit

Snížit daň z přidané hodnoty na nealkoholické nápoje v hospodách, restauracích či kavárnách a „legalizovat“ spropitné. To je plán nově vznikající vlády ANO, SPD a Motoristů. Podle lidí z oboru i ekonomů to sektoru gastronomie a jeho zaměstnancům může pomoci. Výpadek několika miliard korun ve státním rozpočtu by měly zčásti kompenzovat vyšší obrat a obnovení elektronické evidence tržeb.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Sjednotíme daň z přidané hodnoty na stravovací služby a podávání nealkoholických nápojů na sazbě dvanáct procent,“ hlásí v programovém prohlášení rodící se vláda.

Pokud slib naplní, znamenalo by to například u džusů, kávy nebo i nealkoholického piva snížení sazby o devět procent z aktuálních jednadvaceti.

Změnu by uvítala například Asociace hotelů a restaurací ČR, která podle jejího prezidenta Václava Stárka od poslední úpravy DPH před dvěma lety po sjednocení sazeb volala. Zjednodušil by se současný nepřehledný systém, kdy je například voda z kohoutku v jiné sazbě než voda s citronem.

„Snížení daně na nealkoholické nápoje by jednoznačně podnikatelům v pohostinství pomohlo,“ komentoval Stárek.

Nedomnívá se, že by mohlo dojít i na nižší sazbu u alkoholu, typicky čepovaného piva, který je i v Evropě daněn ve standardní, vyšší sazbě DPH, jež v Česku činí 21 procent.

Kdy by ke změně mohlo dojít, je teď těžké předvídat. Bylo by ale logické zavedení současně se znovuzavedením elektronické evidence tržeb, které by hnutí ANO rádo spustilo v lednu 2027.

Podle ekonomů by nižší daň mohla vést ke zlevnění nápojů. „Obvykle zhruba polovinu snížení DPH prodejci promítnou do nižších cen a druhou polovinu si ponechají ve vyšší marži. V principu se tedy jedná o podporu těchto podnikatelů a jejich zákazníků na účet daňového poplatníka,“ řekl Novinkám hlavní ekonom společnosti Investika Vít Hradil.

Podobně to vidí analytik Citfinu Miroslav Novák. V průměru by tedy mohlo jít o mírné a spíše dočasné zlevnění o zhruba pět procent.

Ekonomové odhadují, že pro státní rozpočet by snížení DPH znamenalo výpadek ve výši maximálně pěti miliard korun ročně. „Větší část daňového výpadku by se však mohla daňově vrátit skrz větší obrat v gastru a hlavně skrz elektronickou evidenci,“ soudí Novák.

Spropitné čistým oficiálním příjmem

Nastupující koalice chce současně upravit pravidla ke spropitnému. „Dobrovolné spropitné zaměstnancům v gastronomii osvobodíme za definovaných podmínek od odvodů na sociální a zdravotní pojištění a od daně z příjmů,“ slíbila.

Výběr článků

Načítám