Hlavní obsah

Návrat k drachmě? Vůbec nic jednoduchého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S komplikujícími se jednáními o řešení řecké dluhové krize se stále častěji hovoří o tzv. grexitu, tedy odchodu Řecka z eurozóny. Poté, co Řekové v nedělním referendu odmítli podmínky věřitelů pro další pomoc, se trhy začínají připravovat na možnost zavedení nové řecké měny, píše Financial Times. Návrat k drachmě by ale pro Atény rozhodně nebyl jednoduchým procesem.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Přechod na novou či staronovou měnu, kterou by mohla být tradiční řecká drachma, přinese množství překážek. Nápad začít prostě tisknout staré bankovky platné před zavedením eura nelze realizovat, protože Řecko v roce 2000, tedy rok před vstupem do eurozóny, zničilo všechny matrice.

„Jedním z opatření, která jsme přijali, bylo zbavit se všech našich lisů,“ řekl nedávno nyní už bývalý řecký ministr financí Janis Varufakis.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle britského listu The Telegraph by se tak nyní řecká vláda musela obrátit na britskou tiskárnu cenin De La Rue, která je největším nevládním výrobcem bankovek na světě.

Miliardové náklady

Jak připomněla CNN, proces vytvoření a vytištění bankovek není jednoduchý a bude trvat nejméně rok. Vytištění nových bankovek vyžaduje měsíce práce, jejichž součástí je analýza toho, kolik nových bankovek bude země potřebovat, a navržení nové měny. Do bankovek také musí být začleněny prvky zabraňující padělání a samotné vytištění vyžaduje také mnoho kroků, včetně zajištění papíru.

A není to levné. Vytištění 1000 bankovek může stát 25 až 100 eur (680 až 2700 Kč). Takže pokud by Řecko chtělo vytisknout 50 nových bankovek na osobu, což je průměr v běžné ekonomice, stály by zemi nové bankovky 13,8 miliónu až 55 miliónů eur (374,1 miliónu až 1,5 miliardy Kč). Výroba mincí může být ještě dražší.

Jak vyrovnat dlouhodobé kontrakty?

Vůbec prvním krokem ale bude vytvoření nového kódu pro měnu, který slouží počítačům k identifikaci měny při zpracování plateb, obchodů s cennými papíry a deriváty. Nový třípísmenný kód by mohl být GRN, aby odlišil novou měnu od staré drachmy, jejíž kód byl GRD.

Banky denně používají desítky kódů různých měn, takže naprogramování dalšího kódu do počítačového systému by teoreticky mohlo být hotové přes noc. Ve skutečnosti však mechanismy používané pro vypořádání plateb budou potřebovat mnohem více času pro adaptaci na nový kód.

Další překážkou mohou být otázky týkající se dlouhodobých finančních kontraktů, které budou muset být vyřešeny právní cestou. Protože to vyžaduje právní změny, bude to pomalý a pečlivý proces. Nová měna také zřejmě v prvních letech života bude vyřazena z centralizovaného systému pro vypořádání plateb, což zvýší rizika některých obchodů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám