Hlavní obsah

Národní banka bude pokračovat v intervencích proti koruně

Novinky, bož
Aktualizováno

Bankovní rada České národní banky (ČNB) na čtvrtečním jednání rozhodla, že i nadále budou pokračovat intervence proti koruně tak, aby se kurz české měny držel poblíž hodnoty 27 korun za euro. Rada dále rozhodla ponechat úrokové sazby na stávající úrovni. Informoval o tom mluvčí ČNB Marek Zeman.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Česká národní banka

Článek

Závazek držet kurz korunu vůči euru kolem hodnoty 27 korun za euro je takzvaně jednostranný.

„To znamená, že ČNB nepřipustí posílení kurzu na úrovně, které by už nebylo možné interpretovat jako ‚poblíž hladiny 27 korun za euro‘,“ uvedl Zeman. „Pokud se kurz vzdálí hladině 27 korun za euro na slabší straně, nechává ČNB kurz koruny pohybovat dle vývoje nabídky a poptávky na devizovém trhu,“ dodal.

Posílení koruny brání ČNB „automatickými a potenciálně neomezenými intervencemi,” které spočívají v prodeji české měny a nákupu cizích měn. Konec intervence se očekává v polovině roku 2017. Tento termín opětovně potvrdil i guvernér ČNB Jiří Rusnok na čtvrteční tiskové konferenci.

Rusnok zdůraznil, že se inflace stále nachází pod dvouprocentním cílem. K jeho splnění by podle prognózy mělo dojít právě v polovině roku.

Předčasné „vánoční dárky”

„ČNB dostala od svého listopadového měnově politického zasedání dva předčasné vánoční dárky. Po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem došlo ke stahování kapitálu z rozvíjejících se trhů a investoři zavírali i pozice v České republice,” komentoval pro Novinky rozhodnutí ČNB ekonom Komerční banky Viktor Zeisel s tím, že právě to zmírnilo tlak na kurzový závazek.

„ČNB tak nemusela v listopadu a v prosinci zatím výrazněji intervenovat. Navíc domácí inflace výrazně zrychlila a díky zdražování v restauracích po zavedení elektronické evidenci tržeb se dá očekávat, že ceny dále porostou,” ponamenal Zeisel.

Kromě intervencí Rada ČNB ve čtvrtek rozhodla také o úrokových sazbách, které ponechala na stávající úrovni. Dvoutýdenní repo sazba zůstává na 0,05 procenta, diskontní sazba na 0,05 procenta a lombardní sazba na 0,25 procenta.

Anketa

Podporujete intervence ČNB?
Ano
13,1 %
Ne
86,9 %
Celkem hlasovalo 750 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám