Hlavní obsah

Nálada ve vedení německých firem na podzim klesá

Novinky, Bohumír Žídek

Nálada ve vedení německých firem se opět zhoršila. Index podnikatelského klimatu v listopadu klesl o 1,8 bodu na 90,7. Vyplývá to z pravidelného průzkumu Institutu ifo mezi zhruba devíti tisíci německými firmami. Index klesá již dva měsíce v řadě.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Index podnikatelského klimatu

Článek

„Druhá vlna koronaviru přerušila oživování německé ekonomiky,” konstatoval prezident Institutu ifo Clemens Fuest.

„V sektoru služeb se indikátor podnikatelského klimatu viditelně zhroutil. Poprvé od června se dostal do negativních vod,” dodal s tím, že obzvlášť výrazný je propad v pohostinství a mezi hoteliéry.

Index podnikatelské situace, v němž podnikatelé a manažeři hodnotí aktuální situaci svého vlastního podnikání, za poslední měsíc klesl o 0,4 bodu na 90.

Důvěra v ekonomiku je nejhorší od července

Ekonomika

Index očekávání, v němž podnikatelé hodnotí předpoklad vývoje ekonomiky i svého podnikání v nejbližších šesti měsících, se pak propadl z říjnových 94,7 na aktuálních 91,5 bodu.

Nálada mezi šéfy německých podniků se výrazně propadla v březnu a dubnu, především kvůli globální pandemii covidu-19 a souvisejícím restriktivním opatřením. Od května index podnikatelského institutu soustavně rostl až do září. S nástupem podzimní vlny epidemie začíná opět převládat pesimismus.

Západní soused představuje pro Česko vůbec nejdůležitějšího obchodního partnera. Míří tam zhruba třetina tuzemského vývozu. Indikátor důvěry v českou ekonomiku podle úterních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v listopadu poklesla o 4,4 bodu na 82.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám