Hlavní obsah

Důvěra v ekonomiku je nejhorší od července

Novinky, Bohumír Žídek
Aktualizováno

Důvěra v českou ekonomiku v listopadu pokračovala v poklesu. V důsledku zhoršení epidemiologické situace a navazujících vládních opatření se souhrnný indikátor důvěry snížil o 4,4 bodu na 82 bodů. Vyplývá to z dat, jež v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Za dva měsíce důvěra klesla o devět bodů a je nejnižší od července.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Důvěra spotřebitelů v ekonomiku

Článek

Indikátor důvěry podnikatelů poklesl o 4,8 bodu na 81,7. Důvěra v ekonomiku mezi podnikateli přitom poklesla ve všech odvětvích.

„Nejvýraznější propad jsme zaznamenali ve vybraných službách a v obchodě, tedy v sektorech, kterých se přímo dotkla protiepidemická opatření,” připomněl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.

Ve službách se důvěra v ekonomiku propadla o dalších šest bodů na 71,2. Snížilo se hodnocení ekonomické situace, zvýšil se počet respondentů ve službách, kteří negativně hodnotí aktuální poptávku. Výrazně poklesl i podíl podnikatelů ve službách, kteří očekávají zlepšení v příštích měsících.

V obchodě důvěra poklesla o 5,7 bodu na 92,1. I v tomto odvětví klesá počet podnikatelů, kteří věří ve zlepšení v příštích měsících.

Brambory jsou nejlevnější od října 2016, inflace se ale stále drží kolem tří procent

Ekonomika

Důvěra spotřebitelů v ekonomiku potom klesla o 2,9 bodu na 83,1. „U domácností se oproti říjnu příliš nezměnil výhled na budoucí ekonomický vývoj či jejich vlastní finanční situaci,” uvedl hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

„Ale poklesla jejich ochota spořit a dále se zvýšily jejich obavy z růstu nezaměstnanosti. Ty jsou tak nyní vyšší než v dubnu a na obdobné úrovni jako byly během globální finanční krize,” dodal ekonom.

Data pro konjunkturální průzkum statistici sbírali od 1. do 18. listopadu. Postupně se v nich tak mohl projevovat rozruch kolem systému PES, který v první fázi ještě více zpřísnil dosavadní restriktivní opatření.

Reklama

Související články

Covid sráží důvěru v českou ekonomiku

Důvěra v tuzemskou ekonomiku v říjnu klesla. V důsledku zhoršení epidemiologické situace a navazujících vládních opatření se souhrnný indikátor důvěry snížil...

Výběr článků

Načítám