Hlavní obsah

Na Velký pátek budou obchody otevřené, lidé si nenakoupí na Velikonoční pondělí

Na Velký pátek, který letos připadá na 15. dubna, budou obchody otevřené v běžné provozní době, stejně jako oba víkendové dny. Lidé si ale nenakoupí na Velikonoční pondělí, kdy musejí být prodejny nad 200 metrů čtverečních podle zákona o prodejní době zavřené. Zákon sice neplatí za nouzového stavu, který je v České republice vyhlášen do konce května, přesto obchodníci neplánují nechat otevřeno.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to ze zveřejněných informací obchodních řetězců. Vláda loni v souvislosti s pandemií koronaviru zakázala prodej i na Velký pátek.

„Nouzový stav nám umožňuje svobodnou volbu, které jsme využili tak, aby si naši kolegové na prodejnách i distribučních centrech mohli odpočinout se svými rodinami,“ uvedla společnost Albert.

Z této sítě bude na Velikonoční pondělí fungovat jen hypermarket v Dopravně obchodním centru Mercury v Českých Budějovicích. Billa bude mít v provozu obchod na Letišti Václava Havla v Praze, na hlavním vlakovém nádraží v Praze a Brně. Otevřené zůstanou i její prodejny na čerpacích stanicích Shell.

Velikonoční symboly a tradice, o kterých málokdo ví

Velikonoce

Obchodníci tak postupují podle zákona o prodejní době. Ten se totiž nevztahuje na obchody s prodejní plochou pod 200 metrů čtverečních, čerpací stanice, lékárny, prodejny ve zdravotnických zařízeních, ale také prodejny v místech zvýšené koncentrace cestujících, jako jsou letiště či nádraží.

Na Velikonoční pondělí budou zavřené také velkoobchody Makro, stejně jako některá obchodní centra. Zákazníkům nebudou k dispozici například Arkády Pankrác nebo obchodní centrum Šestka v Praze. Naopak například v pražských obchodních centrech Letňany nebo Galerie Harfa budou zavřené jen prodejny nad 200 metrů čtverečních. Centra o tom informují na svých webech.

Jak se počítají termíny Velikonoc

Velikonoce

Omezení prodeje o vybraných svátcích v prodejnách nad 200 metrů čtverečních platí od konce roku 2016. Velké obchody musejí zůstat zavřené na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a 25. a 26. prosince.

Podnikatelské svazy zákon o prodejní době opakovaně kritizují. Naopak odboráři usilují o rozšíření regulace na všech 13 svátků.

Reklama

Výběr článků

Načítám