Hlavní obsah

Na světě je 1542 dolarových miliardářů. Asie poprvé předběhla USA

Celosvětový počet dolarových miliardářů se loni zvýšil o deset procent na 1542 osob, přičemž obzvláště silný přírůstek zaznamenala Čína. Celková hodnota majetku miliardářů stoupla o 17 procent na rekordních šest biliónů dolarů (zhruba 130 biliónů korun), vyplývá ze studie poradenské společnosti PwC a švýcarské banky UBS.

Foto: Gary Cameron, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V Asii se podle studie počet miliardářů vyšplhal na 637. Poprvé v historii tak byl vyšší než ve Spojených státech, kde je 563 miliardářů. Celkový majetek dolarových miliardářů v USA je nicméně stále větší. Pokud bude současný trend pokračovat, předběhnou za čtyři roky boháči z Asie v sumě majetku ty z USA.

V Evropě loni přibyli pouze tři miliardáři a jejich celkový počet dosáhl 342. Nejvíce miliardářů v rámci Evropy připadá na Německo, za kterým se značným odstupem následují Británie, Itálie, Francie a Švýcarsko.

K loňskému nárůstu hodnoty majetku miliardářů přispěly mimo jiné vyšší ceny surovin a nemovitostí. Studie rovněž uvádí, že podniky, které miliardáři vlastní nebo ve kterých mají podíl, zaměstnávají po celém světě nejméně 27,7 miliónu lidí.

Mezi dolarovými miliardáři je jen 11 procent žen. Podíl žen se od začátku sledování v roce 1995 mírně zvýšil.

Podle žebříčku časopisu Forbes jsou nejbohatšími muži světa zakladatel Microsoftu Bill Gates, investor Warren Buffet a šéf Amazonu Jeff Bezos.

Miliarda dolarů podle současného kurzu odpovídá 21,7 miliardy korun. Z Čechů mělo majetek vyšší, než je tato hranice, šest mužů – Petr Kellner, Andrej Babiš, Radovan Vítek, Karel Komárek a Pavel Tykač. Blízko hranici jsou také majitelé firmy Avast Eduard Kučera a Pavel Baudiš a šéf Penty Marek Dospiva. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám