Hlavní obsah

Na stavbě Temelína chceme maximum českých firem, říkají zástupci průmyslu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pro českou ekonomiku je zásadní, aby se na dostavbě jaderné elektrárny Temelín v nejvyšší možné míře podílel tuzemský průmysl. Řekli to zástupci Svazu průmyslu a dopravy ČR (SPD) a Hospodářské komory ČR (HK). Velké zapojení českých firem slibují oba uchazeči o Temelín.

Foto: Jakub Svoboda, Právo

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

Předseda výboru Milan Urban (ČSSD) po jednání řekl, že politici budou muset před voliči investici stovek miliard korun do nových bloků Temelína obhájit. „Abychom to mohli obhajovat, musíme být přesvědčeni, že podíl českého průmyslu a zaměstnanců v České republice bude zásadní a tak velká investice neproteče mezi prsty české země,“ připomněl.

„Pro nás je zásadní, aby peníze, které půjdou z našich kapes, z kapes daňových poplatníků, zůstaly doma, zůstaly u našich subdodavatelů i přímých dodavatelů při možné výstavbě jaderné elektrárny Temelín. Toto je zásadní i pro zaměstnanost,“ uvedl během jednání výboru prezident HK Petr Kužel.

Zástupce SPD Jaroslav Ira na jednání výboru vyjádřil politování, že zatím nebyly osloveny ke spolupráci při dostavbě Temelína všechny firmy, které se podílely na stavbě prvních dvou bloků elektrárny. Podle Iry by měli uchazeči o stavbu v nadcházejících měsících jednat i s dalšími podniky a pokusit se ještě rozšířit okruh svých dodavatelů.

Předhánění s nabídkami

Viceprezident společnosti Westinghouse Sandy Rupprecht řekl, že jeho společnost počítá s využitím stovek místních firem. Podle něj by v případě vítězství Westinghousu v tendru mělo 90 procent pracovních sil podílejících se na budování elektrárny pocházet z Česka. Westinghouse podle něj také očekává, že by se Česko stalo průmyslovou základnou pro případné další stavby jaderných bloků od americké společnosti v Evropě.

Josef Perlík ze společnosti Škoda JS, která je českým členem Konsorcia MIR.1200, uvedl, že v případě úspěchu konsorcia vznikne v Česku 10 000 nových pracovních míst. Konsorcium podle něj zajistí práci napříč celým spektrem jaderného projektu, tedy nejen pro montáž, ale i pro vysoce kvalifikované zaměstnance. Dodal, že nabídka konsorcia nabízí českým společnostem možnost spolupráce s ruskou firmou Rosatom na trzích, kde Rosatom staví další jaderné bloky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám