Hlavní obsah

Na Slovensku stávkují letoví dispečeři

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Probíhající stávka části slovenských leteckých dispečerů bezpečnost leteckého provozu v zemi neohrozila, ale většina plánovaných přeletů byla odkloněna mimo slovenský vzdušný prostor. V běžném provozu přeletí přes Slovensko asi 800 letadel za den, ve čtvrtek byl jejich počet snížený na dvacet za hodinu.

Článek

Vedení Letových provozních služeb asi 70 stávkujících letových dispečerů nepustila na pracoviště a nahradila je jinými pracovníky, kteří do stávky nevstoupili.

Letoví dispečeři chtěli stávkou poukázat na "vážné problémy v bezpečnosti letového provozu" a na nevhodné pracovní podmínky. Chtějí odvolání ředitele firmy, který prý má špatný stav na svědomí. Stávku podpořili dispečeři z letišť v Žilině, Piešťanech, Sliači a Popradě.

Přílety a odlety v průběhu stávky řídili navigátoři z řídících věží na bratislavském a košickém letišti. Jednání s vedením podniku o ukončení stávky nepřinesla žádné výsledky a stávka pokračuje až do odvolání. Slovenský vzdušní prostor bude zcela uzavřený od půlnoci do šesté hodiny ráno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám