Hlavní obsah

Na Slovensku chystají EET. Náš systém bude lepší než český, tvrdí

Na Slovensku se příští rok chystají zavést elektronickou evidenci tržeb (EET). Má přispět k omezení podvodů u daně z přidané hodnoty (DPH) v maloobchodě a ve službách, řekl ve čtvrtek šéf slovenské finanční správy František Imrecze. Slovenský model nazvaný e-Kasa podle něj umožní lepší kontrolu než systém, který zavedla na konci roku 2016 Česká republika.

Foto: Foto archív ČTK

Ilustrační foto

Článek

Firmy na Slovensku až na výjimky již léta musejí evidovat hotovostní tržby v registračních pokladnách. Finanční správa v minulosti odhalila v této oblasti podvody například v podobě falešných účtenek či manipulace s pamětí pokladen s cílem snižovat vykázané tržby podnikatelů a následně i daně.

„Jediná efektivní cesta, jak podvody s registračními pokladnami eliminovat, je jejich připojení na finanční správu,” uvedl Imrecze na tiskové konferenci.

Nově tak daňové úřady budou mít nepřetržitý přístup k údajům v registračních pokladnách, data budou ukládána také u podnikatelů, což umožní dvojí kontrolu. Od tohoto řešení si Imrecze slibuje vyšší spolehlivost systému, než jaký používá Česko.

V případě výpadku internetového připojení bude muset pokladna po obnovení spojení poslat údaje na server finanční správy, přičemž inspektoři se zaměří na kontroly těch pokladen, které se často odpojí od systému.

Do EET se na Slovensku podle návrhu budou muset jako první od dubna 2019 zapojit hotely, restaurace, kavárny a čerpací stanice. K nim by se pak od července přidali další podnikatelé. Není ovšem vyloučeno, že začátek první etapy bude odložen na pozdější termín. Náklady na závádění nového systému mají vyjít na 18 miliónů eur (464 miliónů korun).

Podnikatelé budou znovu měnit kasy

Projekt e-Kasa podle odhadu slovenského ministerstva financí přispěje ke zvýšení příjmů státu z daní zhruba o 120 miliónů eur (přes tři miliardy korun) ročně. Imrecze tento odhad označil za konzervativní.

Slovenští podnikatelé připravované změny kritizovali. Například by uvítali delší dobu na zavedení nového systému a také upozornili, že v uplynulých letech museli investovat do modernizace stávajících pokladen.

Firmy podle slovenského ministerstva financí po zavedení EET ušetří ročně zhruba deset miliónů eur (257 milionů Kč) na provozních nákladech včetně poplatků, které musejí nyní platit za servisní prohlídky pokladen.

Částečnou elektronizaci evidence tržeb na Slovensku zajistila takzvaná virtuální registrační pokladna. Jde o aplikaci, která byla zavedena před třemi lety a která umožňuje podnikatelům evidovat tržbu přes internet. Podnikatel se tak může rozhodnout, zda bude používat registrační pokladnu, nebo zmiňovanou aplikaci.

V ČR začala elektronická evidence tržeb platit na začátku prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení, od března 2017 je povinná pro podnikatele ve velkoobchodě a maloobchodě. Ústavní soud loni zrušil plánovaný náběh třetí a čtvrté etapy EET, kdy se měli do evidence zapojit třeba řemeslníci a taxikáři. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám