Hlavní obsah

Na pulty by se mohly vrátit nekvalitní uzeniny

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Příznivci letního opékání masových pochoutek se možná již brzy budou muset mít v obchodech na pozoru. Na pulty se možná znovu vrátí nekvalitní špekáčky, buřty a další měkké uzeniny.

Článek

Ministerstvo zemědělství chce zrušit vyhlášku o mase a masných výrobcích z roku 2003, která pro některé uzeniny a masové konzervy stanovila pevné, poměrně přísné předpisy. Ty například určovaly minimální množství masa ve výrobku.

Zrušením tzv. buřtové vyhlášky by umožnilo, aby výrobci opět nahrazovali maso v uzeninách například tzv. drůbežím separátem - strojově seškrabaným masem od kosti, případně sójou či jinými rostlinnými bílkovinami okořeněnými patřičnou dávkou barviv a chuťových stabilizátorů.

Dnes se drůbeží separát nesmí například do vepřových nebo hovězích špekáčků přidávat. To by ale se zrušením vyhlášky padlo. Naopak třeba u šunky a trvanlivých salámů by současná přísnější pravidla měla platit i nadále.

Zmírnění má pomoci domácím výrobcům

Ministerstvo zemědělství si od svého návrhu na zrušení vyhlášky slibuje, že českým výrobcům částečně uleví v jejich boji s levnou zahraniční konkurencí. "Bohužel se ukázalo, že naprostá většina českých spotřebitelů se při nakupování rozhoduje nikoli na základě kvality výrobku, nýbrž jeho ceny. Vzhledem k tomu, že EU nemá v tomto smyslu jednotnou legislativu, která by standardy pro výrobu a prodej stanovovala povinně pro všechny členské země, do Česka se začaly masově dovážet laciné uzenářské výrobky," řekl Právu mluvčí ministerstva zemědělství Tomáš Loskot.

Cizí výrobky ale podle něj české standardy nesplňovaly, zato díky nízké ceně na českém trhu jednoznačně vítězily. To mělo vražedné dopady na české výrobce, kteří standardy dané vyhláškou musí dodržovat."Čeští výrobci museli plnit určité standardy, což zvýšilo cenu jejich uzenin. Spotřebitelé pak dali přednost levnějším výrobkům zahraničních firem, které standardy plnit nemusely," dodal Loskot.

Podle Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) ale ministerstvo podlehlo tlaku výrobců uzenin a na zájmy spotřebitelů rezignovalo. "I když víme, že s vyhláškou a s jejím dodržováním byly problémy, není řešením ji zrušit. Představa hnusných pekáčků, které se zase vrátí na pulty, a hlavně z nich budou hnusné škvarky bez chuti a vůně, když je dáte nad ohniště - ta nás děsí," řekla Právu mluvčí SOS Ivana Picková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám