Hlavní obsah

Na pražské Pankráci staví nejvyšší bytový dům v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pankrácké pláni v Praze roste nejvyšší bytový dům v Česku. Luxusní třicetipodlažní V Tower se 130 byty bude vysoký 104 metrů. Stavba, která začala letos v červnu, má skončit v říjnu 2017, informoval na tiskové konferenci předseda představenstva PSJ Invest Martin Jaroš. Investorem je lucemburská skupina Aceur Investment.

Foto: PSJ Invest

Vizualizace budovy V Tower v Praze na Pankráci

Článek

V Tower vyrůstá v blízkosti budovy bývalého Motokovu (dnes City Empiria) a budovy bývalého Československého rozhlasu (dnes City Tower). Autorem stavby je architekt Radan Hubička.

"Věže se od sebe oddalují a zároveň se vzájemně přitahují, v dolní části jsou přitom pevně spojené. Jde o mužský a ženský princip. Nastává dialog - z různých pohledů se obě věže střetávají, jedna mizí a druhá se vynoří, objeví se prázdno, pak opět splynou," popsal své dílo Hubička.

Byty vyrostou od pátého patra výš a budou veliké od 50 do 400 metrů čtverečních, vzniknou i velmi luxusní penthousy s vlastními střešními bazény. Pro obyvatele bytů bude k dispozici například privátní fitness a bazén, služby hotelového typu včetně například čistírny a úklidu zajistí non stop fungující recepce. Denně 24 hodin bude fungovat také vlastní ochranka. Ve třech podzemních podlažích bude 254 parkovacích stání.

Projekt má i odpůrce

Stavba začala po dlouhých odkladech, původně se projekt jmenoval Epoque a patřil zkrachovalé firmě ECM. Ta ho plánovala postavit už před ekonomickou krizí, její nástup však plány na několik let zmrazil.

Foto: PSJ Invest, ČTK

Vyhlídka z bytu ve V Tower na firemní vizualizaci

Záměr dlouhodobě naráží na odpor místních lidí. Původní platné územní rozhodnutí zrušil soud právě na popud místního občanského sdružení. V roce 2013 však firma získala definitivní povolení.

V Tower bude po svém dokončení nejvyšším čistě bytovým domem v Česku. Primát nyní drží bytový dům Rezidence Eliška v pražských Holešovicích s 25 nadzemními patry a výškou téměř 94 metrů zkolaudovaná v prosinci 2013. Vůbec nejvyšší budovou v Česku je brněnská AZ Tower se 111 metry.

Na pankrácké pláni vedle plánovaného V Tower stojí druhá nejvyšší stavba, kancelářská budova City Tower vysoká 109 metrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám