Hlavní obsah

Mzdy rostly nejvíc v energetice, ve státní správě brzdí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z drahých energií loni profitovali nejenom výrobci a obchodníci s energiemi, ale i jejich zaměstnanci. Z hlediska růstu svých výdělků se ocitli na špici. Ačkoliv z dlouhodobého hlediska jsou na tom nejlépe programátoři a další zaměstnanci v informačních technologiích. Naopak zaměstnancům státního a veřejného sektoru se z pohledu výdělků moc nevedlo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zatímco průměrná mzda za celý loňský rok činila 43 341 korun, když v závěrečném čtvrtletí vyrostla na 46 013 Kč, mzdy zaměstnanců v energetice byly v průměru o více než dvacet tisíc vyšší. Proti předchozímu roku se zvedly o čtrnáct procent čili více než 8000 korun na průměrných 68 186 Kč.

Vyplývá to z údajů, které v úterý zveřejnil Český statistický úřad.

Za energetiky byli s více než desetiprocentním nárůstem mezd zaměstnanci firem vyrábějících elektrozařízení a pracovníci v autoprůmyslu.

Češi opět zchudli. Mzdy ve čtvrtém čtvrtletí reálně klesly

Ekonomika

„Firmy zaměřené na výrobu a rozvod energií měly loni vysoké zisky a vyplácely vysoké bonusy,“ řekl Právu a Novinkám hlavní analytik Banky Creditas Petr Dufek. „To se odehrávalo celá první tři čtvrtletí. V tom posledním už to tak moc nebylo, ale stačilo to na to, aby jim jako jediným rostla reálná mzda,“ dodal.

Jelikož míra inflace za loňský rok činila 10,7 procenta, všem ostatním tudíž mzdy i přes přidávání reálně klesly.

Pokud jde o automobilový průmysl, ten podle Dufka zažíval jeden z nejlepších roků. „Dařilo se mu, protože měl dost starých zakázek. Tím, jak nemohl dříve vyrábět kvůli výplním dveří, nedostatkovým kabelovým svazkům a čipům, tak se loni rozjel a bylo to téměř jediné odvětví, které drželo průmysl nad vodou,“ podotkl ekonom.

Autoprůmyslu se v minulém roce podařilo dosáhnout téměř rekordní produkce skoro 1,4 milionu aut. „Byl to třetí nejlepší výsledek v historii,“ upřesnil Dufek růst výdělků v oboru.

Tam podle statistik dosahovala za celý rok průměrná mzda 50 428 korun, což bylo o 4681 korun více než v roce předchozím.

Na opačném konci žebříčku skončily profese řazené pod ostatní činnosti. Patří tam například opravy výrobků pro osobní potřebu nebo domácnost a poskytování osobních služeb. Těm celoroční průměrná mzda vzrostla o pouhá tři procenta na 32 676 korun.

Vývoj příjmů

  • Průměrná mzda ve třetím čtvrtletí dosáhla 46 013 korun
  • To je meziročně o 2734 Kč, tedy o 6,3 procenta více
  • Reálně ale klesla o 1,2 procenta
  • Průměrná mzda za celý loňský rok činila 43 341 Kč
  • Meziročně to bylo o 7,5 procenta víc
  • Reálně klesla o 2,9 procenta

Státní správa v propadu

Pokud by se nehodnotil celý loňský rok, ale pouze jeho poslední čtvrtletí, byli by vítězi pomyslného žebříčku meziročního nárůstu výdělků lidé pracující v oblasti těžby a dobývání, kde příjmy vzrostly o 10,3 procenta.

„Silnou dynamiku mezd také hlásí pohostinství s přírůstkem 10,1 procenta, které je rovněž jedním z tahounů zvýšené inflace služeb,“ upozornil hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

Naopak se v posledním čtvrtletí nedařilo ostatním činnostem a hned po nich lesníkům, zemědělcům a lidem pracujícím ve státní a veřejné správě a obraně.

„Tam došlo v posledních dvou letech ke zbrzdění a téměř se tam kvůli rozpočtu nepřidávalo,“ konstatoval Dufek.

„V porovnání s předpandemickým rokem 2019 zůstaly loni v celkové výši platů na nejvyšší úrovni informační a komunikační činnosti, kde se mzdy zvýšily na 77 915 korun, tedy o 31,6 procenta,“ upozornil pak na dlouhodobé hledisko statistik Dalibor Holý.

Naopak ve veřejné správě a obraně za celé toto období vzrostly platy ani ne o devatenáct procent. Přitom hladina cen za tu dobu narostla o více než třetinu.

Peníze na dovolenou si Češi ušetřili. Cestovky hlásí za loňský rok rekordní zisky

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám