Hlavní obsah

Mýtné chtějí v Česku vybírat i Maďaři a Němci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už je známá kompletní čtveřice firem, které soutěží v tendru na provozování mýtného systému v Česku po roce 2019. V pátek účast potvrdila německá firma T-Systems a konsorcium tvořené maďarskými firmami a tuzemskou společností Eltodo. Vedle nich se hlásí dosavadní provozovatel, rakouský Kapsch a slovenský výběrčí Skytoll.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kamión projíždí pod jednou z mýtných bran.

Článek

Ministerstvo dopravy dříve odhadlo hodnotu desetileté zakázky až na 29 miliard korun. Ve čtvrtek oznámilo jen počet zájemců, názvy firem zveřejnit odmítlo.

Soutěž na nového správce systému označuje za technologicky neutrální, požaduje ale, aby zvolená technologie byla kompatibilní se systémy užívanými v EU.

V současnosti se v Česku uplatňuje mikrovlnná technologie, využívající k zaznamenání průjezdů kamiónů a autobusů mýtné brány. Tímto způsobem se mýtné v Česku vybírá od roku 2007. Za více než deset let se z mýtného získalo zhruba 83 miliard korun, loni to bylo 9,89 miliardy korun. Náklady na provoz činí zhruba 1,5 miliardy korun ročně.

Jednotný celostátní mikrovlnný systém podobně jako v Česku funguje v pásu zemí od Itálie přes Rakousko, Polsko a Bělorusko. Naopak satelitní systém využívají Německo, Slovensko, Maďarsko a částečně Belgie, která jej kombinuje s mikrovlnnou variantou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám