Hlavní obsah

Kdosi ze stovky nejbohatších lidí světa zemřel, nebo se rozdal. Prozradily to daně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z nejbohatších mužů planety mohl zemřít bez povšimnutí. Vyplývá to z pravidelného denního hlášení amerického ministerstva financí, které 28. března v jedné kolonce příjmu dědické či darovací daně vykázalo příjem v hodnotě sedm miliard dolarů, tedy asi 152,2 miliardy korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výše odvedené daně odpovídá tomu, že zemřel někdo s majetkem 17,5 miliardy dolarů (380,5 miliardy korun) nebo stejnou sumu daroval, upozornil ve středu britský deník The Daily Mail. Někdo s takovým majetkem musel patřit do stovky nejbohatších lidí světa.

Obří finanční injekce pro americkou státní pokladnu si jako první všiml ekonom John Ricco z Whartonovy fakulty Pensylvánské univerzity.

Nejprve se domníval, že jde o chybu. Mluvčí ministerstva financí ale potvrdil, že částka souhlasí. Jedná se o největší výběr daně za jediný den od roku 2005. Od koho přišel, se ale zřejmě veřejnost vzhledem k zákonům na ochranu soukromí nikdy nedozví.

Bohatí za covidu zbohatli a chudí zchudli

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám