Hlavní obsah

Musí to rozseknout vláda. Komise k dani na tichá vína se na ničem nedohodla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patem skončila dlouhá jednání vinařů, zástupců vládní koalice a ministerstva zemědělství o plánu zavedení spotřební daně na tichá, tedy nešumivá vína. Společné řešení nenašli, vláda dostane dvě stanoviska s upozorněním na jejich dopady.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Práce vinaře začíná výsadbou vinice.

Článek

Vloni v červenci se dala do práce pracovní skupina, aby našla řešení pro otázku spotřební daně na tichá vína. Své lidi v ní měli vinaři, zástupci koaličních stran a zainteresovaných institucí, hlavně ministerstev. Cílem bylo najít kompromis při tlaku na zavedení spotřební daně na tichá vína. Ty jsou jediným alkoholickým nápojem, na který se spotřební daň nevztahuje.

Pracovní skupina řešení nenašla. „Komise ukončila činnost, nedohodla se na společném závěru. Konstatuje, že problematika je složitá, musí být dopracována na evropské i české bázi. Komise preferuje řešení v součinnosti s celou Evropou a připomíná, že musí být upraven zákon o spotřební dani i vinařský zákon,“ uvedl ve čtvrtek místopředseda Vinařské asociace ČR Jiří Maděřič. Vinaři požadují, aby jim změna nepřinesla další byrokratickou zátěž.

Bude záležet na postoji ministerstva financí. „Nedošlo k dosažení konsenzu ohledně zavedení spotřební daně na tiché víno. Spotřební daň na víno je regulována zákonem, jenž spadá do kompetence ministerstva financí, zatímco ministerstvo zemědělství zajišťuje nezbytné podklady a doporučení pro jeho aplikaci. Rezort financí, jakožto věcně příslušný orgán, může navrhnout případnou novelu Zákona o spotřebních daních v závislosti na dohodě předsedů koaličních stran, včetně premiéra. K takové dohodě zatím nedošlo,“ řekl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Vinaři doporučili cestu minimální stanovené ceny za obsah etanolu. „To by zastavilo příliv levného alkoholu na trh, ať už jsou to levná piva, vína či destiláty. Omezení prodeje by přineslo prospěch pro zdravotnictví i státní pokladnu, přineslo by větší výběr DPH a další,“ řekl Maděřič.

„Pivovar jen vaří“

Vinaři čelí kritice, že například na pivo spotřební daň zavedená je. „Daň z piva je proti vínu malá, ale nechceme jít do argumentačního sporu. Nelze ale přehlížet, že to máme proti pivovarům jinak,“ tvrdí viceprezident Vinařské unie ČR a ředitel Chateau Valtice – Vinné sklepy Valtice David Šťastný. Než vinař prodá víno, je to víc než rok práce. „Začne rok, já stříhám, vážu, zastrkuji révu. Víno mám na jaře dalšího roku. Pivovar to má jinak: vařím, vařím, vařím…,“ upozornil.

Boom extrémně sladkých vín podle sklepmistra skončil, slámové ale z nabídky vinařů nezmizí

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám