Hlavní obsah

Murdoch nabídl 80 miliard dolarů za Time Warner

Novinky, tov

Společnost 21st Century Fox z impéria mediálního magnáta Ruperta Murdocha nabídla 80 miliard dolarů (1,6 biliónu korun) za skupinu Time Warner, která vlastní také téměř poloviční podíl v majiteli české televize Nova. Time Warner nabídku odmítl, napsal americký deník The New York Times.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Mediální magnát Rupert Murdoch

Článek

Odvážná nabídka by mohla zásadně změnit americký mediální průmysl, napsal prestižní list. Připomíná, že Murdoch vybudoval svůj mediální kolos za téměř půl století díky nákupům televizních studií a novin, kdy jejich majitelé prodej také nejprve odmítali, ale nakonec na nabídky kývli.

Time Warner vlastní 49,9 procenta akcií vysoce zadlužené společnosti CME, majitele TV Nova. Time Warner v květnu oznámila, že svůj podíl v CME postupně zvýší na 75 procent.

Nabídku na koupi Time Warner předložila 21st Century Fox koncem června. Za jednu akcii nabídla 85 dolarů v hotovosti a v akciích. Aby rozptýlila případné obavy spojené s hospodářskou soutěží, naznačila prý, že prodá společnost CNN, která si přímo konkuruje se zpravodajskou Fox News. Uvedla také, že spojením je možné ušetřit přes miliardu dolarů v nákladech díky spojení marketingu a administrativy. Ujistila, že nehodlá propouštět osvědčené manažery Time Warner ani rušit úspěšné stanice.

Společnost odmítla

Představenstvo Time Warner o nabídce podrobně diskutovalo, nakonec ale začátkem července v dopise oznámilo, že ji odmítá. Firma si prý lépe povede samostatně.

Tržní hodnota Time Warner činí zhruba 63 miliard dolarů. Transakcí by vznikl kolos zahrnující televizní kanály jako Fox, Fox News či HBO a filmová studia jako Twentieth Century Fox a Warner Brothers.

Akcie Time Warner před zahájením obchodování v USA poskočily vzhůru o skoro 15 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám