Hlavní obsah

Moskva zachraňuje druhou největší ruskou banku, dostane miliardy z ropného fondu

Moskva
Aktualizováno

Druhá největší ruská banka dostane od státu pomoc ve výši 100 miliard rublů (zhruba 38,9 miliardy Kč). Rozhodnutí o navýšení kapitálu podepsal premiér Dmitrij Medvěděv, oznámila v úterý ruská vláda. VTB tvrdě zasáhly západní sankce uvalené kvůli krizi na východní Ukrajině. Pomoc pro ruský bankovní sektor Moskva financuje z fondů, kam plynuly zisky z prodeje ropy.

Foto: Eduard Korniyenko, Reuters

Logo banky VTB za Leninovou sochou v centru Stavropolu na jihu Ruska

Článek

Premiér Medvěděv podle úterního prohlášení podepsal nařízení již 27. prosince.

Banka dostane peníze z Fondu národního bohatství, který je jedním z fondů, do kterého Rusko převádí zisky z prodeje ropy, napsala agentura Reuters.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ministr financí Anton Siluanov minulý týden uvedl, že dalších 150 miliard rublů by VTB měla dostat příští rok. Finanční pomoc má podle něj obdržet také ruská bankovní trojka Gazprombank.

Na ruský bankovní sektor negativně doléhají západní sankce, které velkým bankám omezily přístup na mezinárodní finanční trhy, takže se jim prudce zvýšily náklady na vlastní financování. Situaci bank podkopává i směřování ekonomiky do recese a prudký propad kurzu rublu.[celá zpráva]

Dolní komora ruského parlamentu přijala tento měsíc návrh zákona o státní podpoře bankovního sektoru.

Významné banky, které budou ohroženy západními sankcemi proti Rusku a nynějšími otřesy na domácích finančních trzích, mohou podle zákona od státu dostat celkem až bilión rublů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám