Hlavní obsah

Moody’s zlepšila výhled ratingu českých měst a krajů. Mohly by si levněji půjčovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní ratingová agentura Moody’s zlepšila výhled hodnocení úvěrové spolehlivosti devíti českých měst a krajů včetně Prahy, Brna a Ostravy ze stabilního na pozitivní. Signalizovala tak, že by v budoucnosti mohla přikročit ke zvýšení jejich úvěrových ratingů.

Centrála Moody’s v New Yorku

Článek

Rozhodnutí Moody’s se týká rovněž České Lípy, Třebíče, Klatov, Liberce, Ústeckého kraje a Libereckého kraje. Moody’s zlepšila také ratingový výhled Správy a údržby silnic Pardubického kraje, a to rovněž ze stabilního na pozitivní.

Agentura se k těmto krokům rozhodla poté, co minulý týden stejným způsobem zlepšila výhled úvěrového ratingu České republiky. Hlavním důvodem tohoto mírného zlepšení je neustálé zlepšování finančních ukazatelů, které podporuje silná dynamika růstu. Dluhové zatížení země označila Moody’s za nízké, přičemž snižování dluhu v posledních letech by mělo pokračovat. [celá zpráva]

Ke zlepšení ratingového výhledu Prahy, Brna a Ostravy podle Moody’s přispěly jejich dobré provozní výsledky a také klesající zadlužení. Globální rating těchto tří měst agentura potvrdila na stupni A1, stejně jako v případě České Lípy. Ratingy Třebíče, Klatov, Ústeckého kraje a Libereckého i Pardubického kraje ponechala na stupni A2 a rating Liberce na stupni Baa1.

Úvěrový rating je důležitý ukazatel spolehlivosti dlužníka. Ovlivňuje výši úroků, za kterou si může půjčit například při vydání dluhopisů. Čím lepší rating, tím levněji má šanci získat peníze od investorů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám