Hlavní obsah

Moody’s srazila Kypru rating rovnou o dva stupně, a může být i hůř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Ratingová agentura Moody's Investors Service snížila rating Kypru o dva stupně na Baa3. Důvodem je podle ní to, že kyperská vláda bude muset příští rok poskytnout tamním bankám finanční injekci v důsledku jejich napojení na dluh Řecka.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Moody´s

Článek

Snížený rating ostrovního státu se dostal na nejnižší stupeň v investiční kategorii a agentura varovala, že by v dohledné době mohlo dojít k dalšímu snížení. Tím by se hodnocení země dostalo už do spekulativního pásma, jak připomíná agentura Reuters.

Potřeba státní podpory bankovního sektoru přichází v době, kdy kyperská vláda ztratila přístup na mezinárodní kapitálové trhy. To by mohlo způsobit žádost Kypru o nouzový úvěr.

„Státní podpora bude mít výrazně negativní dopad na ukazatel státního dluhu,“ uvedla ratingová agentura s tím, že výše státní podpory nutné pro bankovní sektor by se mohla ještě zvýšit vzhledem ke zpomalení kyperské ekonomiky a finančním rizikům v Řecku.

Navíc má Moody’s pochybnosti ohledně provádění strukturálních reforem nezbytných k zajištění udržitelnosti kyperských veřejných financí.

Rating je důležitý pro ekonomiku země, protože určuje úrok, za který si země půjčují peníze. Samozřejmě čím vyšší rating, tím lepší podmínky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám