Hlavní obsah

Modelové příklady chystaných změn v sociálních dávkách. Komu se zvýší a komu klesnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystaná změna sociálních dávek výrazně promění i částky, na než mají jejich příjemci nárok. Zvýhodnění se například dočkají ti, kteří pracují nebo se alespoň snaží práci hledat. Lidé, kteří se o to nebudou snažit, naopak dostanou výrazně méně. Resort představil modelové příklady, jak by se měly změny konkrétně projevit.

Ministr Jurečka představuje svůj návrh reformy sociálních dávek.Video: Novinky

 
Článek

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce od příštího roku sloučit přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení do jedné sociální dávky. Při tom, jaká bude její výše, by se měla hodnotit například i pracovní aktivita či to, zda nezletilé děti řádně navštěvují školu.

„Chci podotknout, že zhruba za dva měsíce bychom byli připraveni jít do už velmi detailních informací k celému nastavenému systému. Teď představuji základní principy, abyste viděli, jak má být celý systém nastaven,“ předestřel Jurečka.

Rodina z Pelhřimova

Šestičlenná rodina z Pelhřimova, u níž náklady na bydlení dosahují osmnácti tisíc korun. „Oba rodiče pracují. Matka je na rodičovské dovolené, rodičovský příspěvek čerpá ve výši 7600 Kč měsíčně a k tomu pracuje na dohodu za 5000 Kč měsíčně. Otec vydělá cca 25 000 čistého,“ popsalo domácnost ministerstvo. V současnosti podle jeho propočtů dosáhne na měsíční sociální dávky ve výši 10 873 korun. Nově by to mohlo být až 15 725 Kč.

„Zde se bude navíc promítat pracovní bonus, tak abychom ocenili tyto rodiče za to, že jsou aktivní a pracují,“ přiblížil ministr.

Foto: Ministerstvo práce a sociálních věcí

Modelový případ č. 1

Čtyřčlenná rodina

Čtyřčlenná rodina, která má vlastní bydlení, náklady na energie a služby u ní dosahují osmi tisíc korun a která má celkové čisté příjmy čtyřicet tisíc, tak dnes na dávkách dostává 3171. Podle navržených podmínek by se jí ale tento typ příjmu více než zdvojnásobil. Dosáhnout by mohla na 6344 korun.

„I tato rodina tím, že bude aktivní, dokáže mít v systému do budoucna o něco vyšší podporu, než má dnes,“ uvedl Jurečka k výše uvedenému modelu.

Foto: Ministerstvo práce a sociálních věcí

Modelový případ č. 2

Nepracující a pracující pár z Brna

Jako další příklad ministerstvo zvolilo domácnost o dvou dospělých z Brna. Ti mají náklady na bydlení ve výši 17 000 korun. Pokud oba nepracují, žádnou práci si nehledají a nemají žádné příjmy, mohou na výše zmíněných čtyřech dávkách dostat 16 729 korun. Za nových podmínek by nedostali nic.

Pokud nemají žádné příjmy, jeden je v evidenci uchazečů o zaměstnání a druhý nijak nespolupracuje, dostávají nyní 21 470 korun. Příští rok by to mělo být podle plánů ministerstva už jen 11 203 Kč.

Pokud jsou mezi nezaměstnanými uchazeči o práci evidovaní oba, ale jinak nemají žádné příjmy, je nyní výše dávek 25 410 korun. Nově to má být 22 837 korun.

Pokud jsou oba pracovně aktivní a jejich celkový čistý měsíční příjem dosahuje deseti tisíc, dávky nyní jsou 18 266 korun. Nově to má klesnout na 16 782 korun.

U celkových příjmů z práce okolo dvaceti čistého měsíčně se naopak příjem z dávek zvýší z 11 138 na 11 694 korun.

„Je tam vidět, že u aktivních lidí říkáme, že máme ambici zapojit vás, pomoci vám, nabídnout vám rekvalifikaci, najít vám práci, ale pokud tu snahu nebudete chtít projevit, být s námi kooperativní, tak se systém bude chovat, jinak než tomu bylo doposud,“ upozornil Jurečka.

U příjmů ze zaměstnání okolo čtyřiceti tisíc čistého pak pro změnu klesne ze 4655 na 1304 korun měsíčně.

Foto: Ministerstvo práce a sociálních věcí

Modelový případ č. 3

Samoživitelka

Samoživitelka z Ostravy s jedním dítětem, náklady na bydlení třináct tisíc korun a čistým příjmem dvacet tisíc má nyní nárok na výše zmíněné dávky, které dosahují 7940 korun. Nově to bude 8412 Kč.

Foto: Ministerstvo práce a sociálních věcí

Modelový případ č. 4

Senioři

Domácnost dvou seniorů s vlastním bydlením, náklady na energie a služby ve výši sedmi tisíc a starobními důchody v celkové výši 25 tisíc nyní pobírá na sociálních dávkách 1432 korun. Podle návrhu to bude 2464 Kč.

Foto: Ministerstvo práce a sociálních věcí

Modelový případ č. 5

„Dnes je v podpoře zohledněno bydlení, nově bude bydlení u této zranitelné skupiny obyvatel hrát ještě větší roli. V systému se snažíme pamatovat v principech odlišně na lidi, kteří už nemohou být aktivní na pracovním trhu, tedy seniory, rodiče s velmi malými dětmi,“ uvedl Jurečka.

„Tam, kde je dospělý v domácnosti v produktivním věku, může pracovat, tak říkáme, že má pracovat, a proto se systém bude chovat díky úpravám chovat jinak,“ dodal.

Bez snahy nemusí dostat nic. Jurečka představil reformu systému sociálních dávek

Domácí

Výběr článků

Načítám