Hlavní obsah

Bez snahy nemusí dostat nic. Jurečka představil reformu systému sociálních dávek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) představil v pondělí změny v systému sociálních dávek. Namísto čtyř různých sociálních dávek má být od příštího roku jedna dávka. Tiskovou konferenci nabídly Novinky živě.

Živě: Ministr Jurečka představuje svůj návrh reformy sociálních dávekVideo: Novinky

 
Článek

Ministerstvo plánuje sloučit přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení. Při posuzování výše dávky se budou hodnotit čtyři složky. „Současný systém dávek je složen z mnoha komponent a nejdůležitější typy podpor se špatně komunikují. Systém je nepřehledný,“ řekl Jurečka.

Změna se podle něj dotkne necelého milionu lidí, kteří dávky pobírají. Objem dávek v současnosti činí třicet miliard korun. Propojením dávek se podle ministerstva lépe zacílí na potřebné, snadněji se tím pomůže rodinám a dětem. Jednodušší má být i vyřízení, kdy má být méně papírů a formulářů. Žádat bude možné i elektronicky.

„Budeme fungovat na principu jedna rodina, jedna žádost, jedno správní řízení a výsledně i jedna dávka,“ konstatoval ministr.

Když lidovci nezískají aspoň dva europoslance, Jurečka nebude kandidovat na předsedu

Domácí

Kontrola školní docházky

Mezi složkami dávky, podle níž se bude velikost a nárok na dávku hodnotit, bude pracovní bonus, který má podporovat příjemce, aby svou situaci vlastním přičiněním zlepšili. „Nemáme tu provázanou motivaci, aby se lidé snažili pracovat,“ uvedl Jurečka.

Druhá složka se bude týkat dětí, třetí bydlení, čtvrtá nákladů na základní životní potřeby. „Chceme zavést minimální standardy, které bude muset bydlení z hlediska dávky splňovat, abychom ji nevypláceli obchodníkům s chudobou do naprosto nevyhovujícího bydlení,“ uvedl Jurečka.

Součástí podmínek bude také kontrola školní docházky dětí. Podle Jurečky se totiž nyní často stává, že děti nedokončí ani základní školu.

Potřebné domácnosti by podle nového systému mohly dostat i více než nyní, jak vyplývá z představených modelů. Například šestičlenná rodina z Pelhřimova s náklady na bydlení, kde otec pracuje a matka je na rodičovské dovolené a přivydělává si k ní a která má náklady na bydlení ve výši osmnácti tisíc, má v současnosti na čtyřech zmíněných dávkách 10 873 korun. Nově by to mělo být 15 725 korun.

Pokud si ale žadatelé nebudou hledat práci a nemají žádné příjmy, nebudou muset na rozdíl od současnosti dostat také nic. Ale samozřejmě se to nebude týkat všech. „Máme vyčleněný okruh zranitelných osob, třeba handicapovaných, v seniorním věku, rodičů zvláště malých dětí, kterých se to nebude týkat,“ upřesnil Jurečka.

Některé věci se podle ministerstva ještě musejí doladit. Třeba výše příjmů na jednu osobu, do níž bude možné o dávky žádat.

U dávky bude majetkový test, ale jeho parametry se zatím stanovují. Má se uplatnit například v situaci, kdy žadatel bude mít rekreační nemovitost nebo více aut.

Revizi systému resort označil za „největší změnu v této oblasti za posledních 30 let“. Nyní se podle Jurečky dokončuje nastavení všech parametrů, na konci prvního čtvrtletí bude paragrafované znění. Účinnost nových podmínek ministr předpokládá v příštím roce.

Stanjura podpoří výpovědi bez udání důvodu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám