Hlavní obsah

Mlynář jedná s operátory o miliardách za UMTS

Novinky, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr informatiky Vladimír Mlynář už zahájil jednání s mobilními operátory Eurotel a T-Mobile, za jakých podmínek by byli ochotni doplatit ihned celou zbývající sumu za licence na třetí generaci mobilních sítí (UMTS). Ministr předpokládá, že způsob řešení by se mohl najít do konce léta.

Foto: Jana Digrinová

Zámek Mníšek pod Brdy nedaleko Prahy nabízí program pro děti i dospělé.

Článek

"Operátoři byli s návrhem seznámeni a teď se bude diskutovat, co by za platbu v rychlejším režimu chtěli," řekl Mlynář.

Do státního rozpočtu by transakce měla přinést téměř pět miliard korun. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) udělil zmíněné licence v roce 2001 za celkem 7,4 miliardy korun. T-Mobile má zaplatit 3,86 miliardy a Eurotel 3,54 miliardy Kč. Každý z těchto operátorů musel při převzetí licence jednorázově uhradit jednu miliardu.

bývající peníze mohou splácet ve splátkách, rozložených na deset let. Aby pro operátory byla jednorázová platba výhodná, bude stát muset dodatečně změkčit licenční podmínky. To by ovšem mohlo vyvolat nelibost Českého Mobilu, který provozuje síť Oskar. Ten se v roce 2001 výběrového řízení na tři nabízené licence UMTS nezúčastnil.

UMTS asi zváží i Oskar

Teď by ale mohl třetí licenci, která ČTÚ zbyla, požadovat laciněji s odkazem na to, že podmínky se změnily. Tiskový mluvčí Českého Mobilu Igor Přerovský počátkem roku Právu sdělil, že Oskar o UMTS zatím neuvažuje. Nyní však ČTK řekl, že v případě výrazné změny podmínek by tento mobilní operátor zvážil, zda pro něj nebudou z obchodního hlediska atraktivní.

UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) umožní zákazníkům poskytovat kromě velmi kvalitních hlasových služeb vysokorychlostní přístup přes mobil na internet včetně přenosu obrazu, hudby a videa. Tato technologie bude schopna zvýšit přenosovou rychlost dat až na dva megabity za vteřinu. Licenční podmínky ukládají Eurotelu a T-Mobile zavést služby UMTS nejpozději v lednu 2005, zpočátku alespoň na devadesáti procentech území Prahy.

Reklama

Související témata:

Související články

Stát chce hned miliardy za UMTS

Ministr informatiky Vladimír Mlynář zřejmě požádá mobilní operátory Eurotel a T-Mobile, aby státu najednou doplatili celou zbývající sumu za licence na třetí...

Výběr článků

Načítám